Ana Sayfa Duyurular KOSGEB aracılığıyla 2018-2020 döneminde savunma sanayindeki 277 KOBİ’ye 30 milyon liraya yakın...

KOSGEB aracılığıyla 2018-2020 döneminde savunma sanayindeki 277 KOBİ’ye 30 milyon liraya yakın destek sağlandı

510
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayisinde yerlileşmenin önemine değinerek, “2002’de yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı başardık. Sektörün yıllık cirosu 11 milyar doları aşmış durumda. Bu cironun yaklaşık yüzde 30’u da ihracattan geliyor. Türkiye artık sadece kendi savunma sanayisini inşa edebilen değil, yurt dışı pazarlara da ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi.” dedi.

Bakan Varank, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde Teknokar Savunma ve Havacılık A.Ş.’nin yeni fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin tüm dünya ülkeleri için önemine işaret ederek, bu alanda kıyasıya bir rekabet olduğunu kaydetti. Varank, dünyada ekonomik güç ve uluslararası arenada söz sahibi olmak için savunma sanayisine yatırım yapmak gerektiğini belirten Bakan Varank, “Savunma sanayi hem milli güvenlik açısından hem de sektörde geliştirilen teknoloji ve tedarik ağı yoluyla ülke ekonomisi açısından bir lokomotif işlevi görüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İHRAÇ EDEN ÜLKE

Savunma sanayinin kendine has dinamikleri olduğunu anlatan Varank, “Başka sektörlerde belki paranızla her şeyi satın alabilirsiniz ama savunma sanayinde paranın geçerli olmadığı zamanlar oluyor. Bunu daha önce Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında yaşadık. Aslında o kadar geçmişe gitmeye gerek de yok. Yakın zamanda NATO üyesi de olan Kanada, Türk SİHA’larında kullanılan bazı ürünler için ihracat yasağı getirdi. Bunun gibi yaşadığımız onlarca örnek sayabilirim. Tüm bu örnekler kısa vadede dezavantaj gibi gözükse de uzun vadede savunma sanayinde yerlileşmenin önünü açan adımlar oluyor. Yani kötü komşu, ev sahibi yapıyor. 2002’de yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı başardık. Sektörün yıllık cirosu 11 milyar doları aşmış durumda. Bu cironun yaklaşık yüzde 30’u da ihracattan geliyor. Türkiye artık sadece kendi savunma sanayisini inşa edebilen değil, yurt dışı pazarlara da ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi.” diye konuştu.

LOKOMOTİF SEKTÖR

Varank, sektörün büyümede iyi bir ivme yakaladığını, yakın bir gelecekte Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya aday olduğunu dile getirerek, “2015 sonrası dönemde ciro büyüklüğü dolar bazında yıllık ortalama yüzde 22, ihracatı ise ortalama yıllık yüzde 12 büyüyen bir sektör ama alınacak daha çok yolumuz var. Özel sektör firmalarımız için savunma sanayisinde keşfedilmemiş daha çok büyük fırsatların olduğunu düşünüyorum.” dedi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK

Hükümet olarak girişimcilerin savunma sanayi alanındaki fırsatlardan istifade etmeleri için destek vermeye devam edeceklerini belirten Varank, bugüne kadar TÜBİTAK aracılığıyla 813 savunma sanayi projesine 5 milyar liraya yakın kaynak aktardıklarını, KOSGEB aracılığıyla da 2018-2020 döneminde savunma sanayindeki 277 KOBİ’ye 30 milyon liraya yakın destek sağladıklarını bildirdi. Varank, kalkınma ajanslarının da 53 projeye eş finansman desteği verdiğini ifade ederek, firmalar arasında ortak kaynak kullanımını teşvik etmek amacıyla kurulan OSB’lerden söz etti.

15 BİN İLAVE İSTİHDAM

Savunma ve havacılık sektöründe Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak diğer bir OSB’nin bugün Teknokar’ın da dahil olduğu Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’si olduğunu söyleyen Varank, “Bölgedeki 155 sanayi parselinin 149’u yatırımcılara tahsis edilmiş durumda. Tüm tesisler yatırımcılarla dolduğunda burada 15 bin kişilik ilave istihdam öngörüyoruz.” diye konuştu.

HAVACILIK, UZAY VE TEKNOLOJİ FESTİVALİ “TEKNOFEST”

Varank, yetişmiş insan kaynağı kapasitesini artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’in teknoloji yarışmalarına geçen yıl 100 binin üzerinde gencin başvurduğunu hatırlatarak, “Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, Milli Teknoloji Hamlesi’nin toplumsallaşmasına da hizmet ediyor. İlkokuldan lisansüstü seviyesine kadar her düzeyden nitelikli binlerce genç, hayallerini gerçekleştirmek için birbirinden farklı kategorilerde düzenlenen TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na 28 Şubat’a kadar başvurabilirler. Gençlerimiz lütfen takımlarını kurup bu yarışmalara başvursunlar. TEKNOFEST’i bu sene inşallah İstanbul merkezli olarak düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İHRACAT REKORU

Türkiye’nin gündemini üretim, istihdam ve ihracatta tutmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Varank, “Tüm dünyanın ekonomik olarak sarsıntı geçirdiği bir yılı inşallah pozitif büyümeyle kapatacağız. Yeni yatırımlar pandemiye rağmen hız kesmiyor. 2020’de teşvik belgesi düzenlediğimiz sabit yatırım tutarı 2019’un yüzde 25 üzerinde. Tüm öncü göstergeler 2021’e de üretim alanında güçlü bir başlangıç yaptığımızı gösteriyor. İSO İmalat sanayi PMI endeksi ocakta bir önceki aya göre 3,6 puan artış gösterdi. İhracatımız tüm zamanların ocak ayı rekorunu kırarak yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. İmalat sanayindeki üretimin öncü göstergelerinden OSB’lerdeki elektrik tüketimi ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 daha fazla. İnşallah, ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündemimizin hayata geçmesiyle çok daha iyi bir ivme yakalayacağız.” diye konuştu.

GENÇLERE ÇAĞRI

Varank, Türkiye’yi ana gündeminden ve rotasından saptırma gayretindekilerin olduğunu belirterek, “Yasalar çerçevesinde yapılmış bir rektör ataması üzerinden ikinci bir ‘Gezi’ hayali kuruluyor. Önce büyük bir heyecanla hükümetimizin pandemi sürecinde aciz düşmesini beklediler. Beklediklerini bulamayınca şimdi de ülkemizin başarılı üniversitelerinden olan Boğaziçi üzerinden kargaşa ve istikrarsızlık çıkarmak gayretindeler. Biz gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Değerli gençler, lütfen örgütlerin, özellikle ideolojik saplantı içinde bulunan hocalarınızın sizi zehirlemesine müsaade etmeyin. Hocalarınıza sorun: ‘Yurt dışında nerede üniversite yönetimlerinin sandıkla belirlendiğini gördünüz?’ Özellikle de kamu kaynağı kullanan bir üniversitede yapılan işlem yasaldır ve hukukidir. Lütfen size sorgulamayı tavsiye eden hocalarınıza siz de bu sorgulamaları yapın.” şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİ

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de yeni fabrikasının açılışı gerçekleştirilen Teknokar Savunma ve Havacılık A.Ş.’nin de risk alan, savunma sanayinin gücüne güç katma gayretinde olan firmalardan biri olduğuna işaret eden Varank, “Savunma ve havacılık sektörüne yenilikçi alt sistem tedariki sağlama noktasında önemli bir fonksiyon icra ediyor. Bu bağlamda Teknokar’ın yatırımını da öncelikli yatırım konuları kapsamındaki muafiyetlerle destekledik. Bundan sonra daha güçlü, başarılı bir Teknokar göreceğiz.” dedi.

“YERLİLEŞMEYİ GÖREV EDİNDİK”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, savunma projelerinde yerlileşmeyi görev olarak edindiklerini ve bunu sözleşmelerde şart olarak koyduklarını belirterek, “Savunma sanayimizdeki büyük firmamıza verilen ana platform projesinin yüzde 70’si değişik kategorilerde küçük sanayiciye aktarılmak zorundadır. Bu vesileyle savunma sanayi ekosistemi oluşmuştur.” diye konuştu.

“ÖNEMLİ KAZANIM”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önem verdiği projelerden olduğunu kaydederek, “Burası Ankara için son derece önemli bir kazanım. Ankara’nın teknoloji seviyesi diğer kentlerimizle kıyaslanmayacak kadar önemli bir konumda.” dedi.

“BÜYÜK PROJELER”

Teknokar Savunma ve Havacılık A.Ş. Genel Müdürü Necla Yılmaz, şirketin tecrübesiyle yurt dışı pazarına açılma faaliyetlerine ağırlık vereceğinin altını çizerek, şirketin yakın zamanda ihracat yapmayı hedeflediğini söyledi. Yılmaz, şirketin daha büyük projelerde yer alacağını kaydetti.

Açılış törenine, Ankara Valisi Vasip Şahin, Kahramankazan Kaymakamı Engin Aksakal ve Belediye Başkanı Serhat Oğuz da katıldı.

Konuşmaların ardından Bakan Varank’a günün anısına hediye takdim edildi, daha sonra okunan duanın ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi.

Varank, açılış töreni sonrasında fabrikanın üretim ve Ar-Ge Merkezlerinde incelemelerde bulundu.


Kaynak: T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSanal eşyaların alımı ve satımını yaparak faaliyette bulunan bir kişi vergi mükellefiyeti açtırmalı mıdır?
Sonraki İçerikBir şirket ve bir şahıs adi ortaklık kurabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz