Ana Sayfa Dünya Koronavirüsü ekonomileri nasıl etkiliyor?

Koronavirüsü ekonomileri nasıl etkiliyor?

907
0

Koronavirüsü ekonomileri nasıl etkiliyor?

Dünya Ekonmik Forumu’nun verilerine göre, Çin koronavirüs ile boğuşurken, ekonomik hasar dünya çapında artmakta.

Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni bir virüs türü olan koronavirüs ile ilgili doğrulanmış yaklaşık 70.000 COVID-19 vakası var.

İşletmeler, Çin’in fabrikalarını kapaması, düzinelerce şehirde ve seyahat kısıtlamalarını artıran diğer ülkelerdeki on milyonlarca insanın kilit altında (karantina) nedeniyle gelir kaybı ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksama ile uğraşıyor.

Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve önde gelen ticaret ülkesi olduğundan, koronavirüsün ekonomik etkisi küresel büyümeyi de tehdit ediyor.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, Çin’in ekonomik büyümesinin 2020’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyrekte % 6 olan mali krizden bu yana en düşük seviyeyi görüp %4,5’e gerilemesini beklediklerini belirttiler.

Ancak, ekonomistler virüsü kontrol altına alabilirse Çin’in ekonomisinin hızla toparlanacağı konusunda iyimserler.

Küresel petrol talebi, yeni koronavirüs (COVID-19) ve Çin ekonomisinin yaygın bir şekilde kapanması nedeniyle ağır bir darbe aldı. Talebin, 2020 yılının ilk çeyreğinde yıllık 10 aydan daha uzun bir süre sonra gerçekleşen ilk çeyrekte 435.000 varil azalması bekleniyor.

Çin’den gelen ürün ve parça sıkıntısı, Ay Yeni Yılından (Çin Yeni Yılı) sonra fabrikaların açılmasını geciktirdiği ve işçilerin virüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için evde kaldıkları için dünyadaki şirketleri de etkiliyor.

Apple’ın Çin’deki üretim ortağı Foxconn, üretim gecikmesi yaşıyor. Nissan ve Hyundai de dahil olmak üzere bazı otomobil üreticileri, parça alamadıkları için Çin dışındaki fabrikaları geçici olarak kapattılar.

İlaç endüstrisi de küresel üretim aksaklığı yaşıyor.

Çin ve Asya’daki birçok ticari gösteri ve spor etkinliği iptal edildi veya ertelendi.

Seyahat ve turizm endüstrileri, salgından kaynaklanan ekonomik aksaklıklar yüzünden daha erken darbe aldı.

BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) bir raporuna göre, küresel havayolu gelirlerinin 2020’nin ilk çeyreğinde uçuş iptali sonucunda 4-5 milyar dolar düşmesi bekleniyor.

ICAO ayrıca, Japonya’nın Çinli turistlerdeki düşüş nedeniyle ilk çeyrekte 1.29 milyar $ turizm geliri kaybedebileceğini, Tayland’ın ise 1.15 milyar $ kaybedebileceğini öngörüyor.


Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu / Link: https://www.weforum.org/agenda/2020/02/coronavirus-economic-effects-global-economy-trade-travel/span style=”font-size: 6px;”>Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİş Kur Aylık İşgücü Çizelgesini ne zaman vermeliyiz?
Sonraki İçerik2019 yılında uygulanacak mesken kira geliri istisnası ne kadardır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz