Ana Sayfa Duyurular Koronavirüs Kapsamında Güncel Ekonomik Tedbirler

Koronavirüs Kapsamında Güncel Ekonomik Tedbirler

801
0
23/12/2020 tarihli (bugünkü) Resmi Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile
KDV’de İndirim – Stopaj İndiriminde Uzatma
• İş yeri kiralama hizmetlerinde KDV %18 yerine %8
• Konaklama hizmetlerinde KDV %8 yerine %1
• Yeme ve içme hizmetinde KDV %8 yerine %1
• Bakım ve onarım hizmetlerinde KDV %18 yerine %8
• Yolcu taşımacılık hizmetlerinde KDV %18 yerine %8 olarak uygulanacak.
Diğer taraftan;
• Gayrimenkul kiralamalarında % 10 olan stopaj oranı 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı.
• Ayrıca sinema biletlerinden alınan % 10’luk Eğlence Vergisi 31 Mayıs 2021 tarihine kadar % 0 olarak uygulanacak.
• Yerli ve yabancı film gösterimleri için belirlenen eğlence vergisi oranları, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uygulanmak üzere %0 olarak tespit edildi.
• Banka TL mevduatlardan alınan stopajda uygulanan indirim de Mart sonuna kadar sürecek.
Ayrıca Covid-19 aşısı için uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı %1 olarak belirlendi

Esnafa Hibe ve Kira Desteği

Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen esnafa hibe ve kira desteği düzenlemesi yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu karara göre; esnafa doğrudan 3 ay boyunca 1.000 liralık hibe desteği verilecek. Hibe desteğinde 14 Aralık tarihi itibariyle esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olan vergide muaf esnaf ve sanatkârlar, faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar faydalanacak.
Aynı tarih itibariyle Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren gerçek kişi tacirler de destekten faydalanacak.
Bu kişilere hibe desteği yanında kira desteği de sunulacak. Buna göre büyükşehirlerde bulunanlara 3 ay boyunca 750 lira, diğer illerde bulunanlara 500 lira kira desteği verilecek.

Bahse konu hibe desteğine ilişkin Uygulama Usul ve Esaslarına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201224-13.htm adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Uygulama Süresinin 2 ay Uzatılması

23/12/2020 tarihli (bugünkü) Resmi Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Koronavirüs salgını nedeniyle işletmeler için uygulanan Kısa Çalışma Ödeneğinin Uygulama Süresi 28 Şubat 2021’e kadar uzatıldı. 31 Aralık 2020’de sona ermesi planlanan ödenek, böylece 2 ay daha uzatılmış oldu. Ayrıca, 1 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tekrar başlayan yeni kısa çalışma ödeneği başvurularının son tarihi 31 Aralık 2020’den 31 Ocak 2021’e kadar uzatıldı.
Bahse konu kararların tamamına https://www.resmigazete.gov.tr/23.12.2020 adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Kaynak: Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKasım ayında işe alınmış bir personel için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikOcak ayında kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz