Ana Sayfa Muhasebe Konsinye satışların irsaliyesi nasıl düzenlenecektir?

Konsinye satışların irsaliyesi nasıl düzenlenecektir?

1452
0

Bir mükellefimiz müşterisiyle yaptığı anlaşmaya göre müşterisine ham madde teslimi yapacak, ancak bunu müşterisi kullandıkça faturalayacaktır. Bu haliyle işlem hem konsinye teslim hem de kabule bağlı teslime benzemektedir.

 Bu durumda sorularımız şunlardır:

1 – Mükellefimizce müşterisine yapılan teslimlerle ilgili düzenlenecek olan irsaliyelere “Kabule bağlı olarak teslim edilmiştir” ibaresini yazarak, her ay sonu müşteriden gelecek olan kullanım/sarfiyat beyanına göre aylık tek bir fatura düzenlenmesi VUK belge düzenine uygun mudur?

2 – Ayda bir kere düzenlenecek olan bu faturada irsaliye hanesine ne yazılmalıdır? Kullanılan ham maddenin hangisi olduğu bilinmekle birlikte, ay süresince bir çok teslimde aynı ham madde teslim edileceği için irsaliye ile fatura arasında doğrudan bir ilişki tespiti yapmanın mümkün olmayacağı müşteri tarafından düşünülmektedir.

 

Bu işlem için satıcı ile alıcı arasında Konsinye satış sözleşmesi yapılması gerekir.

1-İrsaliye üzerine “Bu teslim konsinye teslimdir” ibaresi yazılması yeterlidir

2-Sözleşmede belirtilen sürede fatura düzenlenir.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

E-fatura taslağı oluşturamadığımız durumlarda matbuu fatura kesilebilir mi?

 

İhracat Bedellerinin Tamamının Türkiye’ye Getirilmesi ve en az %80’inin Bankalara Bozdurulması soru-cevap

 

Noterden onaylatacağımız İrsaliyeli faturaya istediğimiz sıra numarasını verebilir miyiz?

 

 

 

 

Önceki İçerikİşsizlik Maaşından vergi kesiliyor mu?
Sonraki İçerikAboneliklere e-devlet kolaylığı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz