Ana Sayfa SGK Kolay işverenlik kapsamına dâhil olabilmek için SGK’ya nasıl başvurmalıyız?

Kolay işverenlik kapsamına dâhil olabilmek için SGK’ya nasıl başvurmalıyız?

3391
2

Kapıcı veya ev hizmetçisi için kolay SGK’ya geçebilmem için uygulanacak prosedür nedir?

Konut kapıcılığı işyerlerinin tescil ve işverenlik uygulamaları kolay işverenlik kapsamına dahil olmak isteyen işverenlerin e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranı vasıtasıyla kolay işverenlik kapsamına alınacakları, Kolay işverenlik kapsamına dahil olan işverenlerin yeniden eski sistemde olduğu gibi e-bildirge sistemi üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi / muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veremeyecekleri,

1.3.2019 tarihinden itibaren kolay işverenlik kapsamına alınacak işyeri ve sigortalı tescil işlemleri 1.3.2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı işyeri işverenlerinin kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmadığı,

 

1.3.2019 tarihinden sonra ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılması halinde ise başvuru ve giriş programları yürürlüğe girinceye kadar işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgeleri ile bildirileceği, E-sigorta başvuru ve şifre işlemlerinin ise e-Devlet üzerinden yapılacağı,

Tahakkuk ve primlerin ödenmesi Konut kapıcılığı kapsamında çalıştırılanların beyan giriş/güncelleme, teşvik tanımlama ve eksik gün giriş işlemlerinin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linki üzerinden yapılabileceği, Beyan edilen gün sayısının 30 günden az olması halinde eksik gün belgelerinin Kurumca istenildiğinde ibraz edilmek üzere saklanması gerektiği, Beyan edilen gün kazançlarda değişiklik yapılmadığı sürece takip eden aylarda tahakkuk edecek primlerin sisteme kaydedilen son beyan ve kazanç üzerinden otomatik olarak tahakkukun oluşturulacağı, Yasal süresi içinde ödenmeyen primlere 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi gereğince gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacağı, Kolay işverenliği geçen konut kapıcılığı işyerlerine damga vergisi tahakkuku yapılmayacağı,

Sigortalılığın sona ermesi ve bildirimi Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanların sigortalılıklarının; Çalışmaların sona erdiğinin Kuruma bildirilmesi, Aylık talebinde bulunulması, Sigortalının ölümü, Hallerinde sona ereceği ve programlar işletime alınıncaya kadar mevcut işten ayrılış programı vasıtasıyla 10 gün içinde bildirileceği,

Prim teşvikleri ve ücret desteği yönünden İlgili kanunlardaki şartların sağlanması kaydıyla prim teşvikleri destek ve indirimlerden yararlanılabileceği, Genelgenin 1.3.2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMerkez bankası nasıl denetlenir?
Sonraki İçerikArabuluculuk kapsamında personele ödenen tutarları muhtasar beyannamesinde hangi kod ile bildireceğiz?

2 YORUMLAR

  1. APARTMAN YÖNETİCİSİ OLDUM.APARTMAN GÖREVLİSİ EMEKJLİ OLDU,TEKRAR ÇALIŞTIRIYORUZ.TAHAKKUKUNU NASIL(SİGORTA PİRİMİNİ NASI İŞLEM YAPARAK OTOMATİK ÖDEME İLE ÖDEYEBİLİRİM.BEYANNAMEYİ NASIL VERECEĞİM. SSK KOLAY İŞVERENLİKLE NASIL YAPACAĞIM BİLMİYORUM. YARDIMCI OLURMUSUNUZ.TEŞEKKÜRLER

    • Kolay İşverenlik işlemleri için Apartman adresinin bağlı olduğu SGK merkezine başvurabilirsiniz.

      Sorularınızın özet olarak cevabı:
      1- SGK Kolay işverenlik kapsamında değilseniz, 2020-Temmuz ayına ait olup 26.8.2020 tarihine kadar verilmesi gereken SGK bildirmesini vergi dairesinden kullanıcı kodu ve şifre alarak vergi dairesine Birleştirilmiş muhtasar ve prim beyannamesi ile göndermeniz gerekiyor.
      2- 2020-Ağustos ayı içinde SGK’ya kolay işverenlik başvurusunda bulunarak her ay beyanname vermeden otomatik ödeme yapabilirsiniz.
      3- Emekli olduktan sonra çalışacak kişiler için SGDP ödenirse Emekli maaşlarını almaya devam edebilirler. Bunu da kolay işverenlik başvurusu sırasında kuruma doldurulacak formda bildirilmesi gerekiyor.

      Konu ile ilgil açıklamaları aşağıda inceleyebilirsiniz.

      Konut kapıcılıgı isyerlerinin tescil ve isverenlik uygulamaları

      Tescil tipi (faaliyette bulunulan sektör) konut kapıcılıgı olarak tescil edilen ve edilecek olan isyeri isverenleri, e-Sigorta kullanıcı kodu ve sifresiyle girecekleri isveren sisteminde bulunan kolay isverenlik ekranında yapılacak islemler vasıtasıyla kolay isverenlik kapsamına alınacaktır.

      Kolay isverenlik kapsamına dahil olmak istemeyen isverenler, Kurumca belirlenen tarihe kadar mevcut sistem üzerinden islemlerini yapacaklardır. Ancak kolay isverenlik kapsamına dahil olan isverenlerin yeniden eski sistemde oldugu gibi e-bildirge sistemi
      üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeleri imkanı bulunmayacaktır.

      Isverenlerin kolay isverenlige geçis islemlerini onaylayıp tamamladıkları tarihten sonra bu genelge hükümlerine göre islemler yürütülecek olup kolay isverenlige geçisten önceki dönemler için ilgili mevzuat uygulanacaktır.

      1/3/2019 tarihinden itibaren kolay isverenlik kapsamına alınan konut
      kapıcılıgı isyerlerinde isyeri ve sigortalı tescil islemleri

      1/3/2019 tarihinden önce tescil edilmis konut kapıcılıgı isyeri isverenlerinin kolay isverenlik kapsamına geçiste yeniden isyeri bildirgesi ve sigortalı ise giris bildirgesi vermelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak tescilli isyerlerinde yeni bir sigortalı çalıstırılmaya baslanılması halinde sigortalı ise giris bildirgesi verilecektir.

      1/3/2019 tarihinden itibaren konut kapıcılıgı kapsamında ilk defa sigortalı çalıstırılması halinde kolay isverenlik basvuru ve giris programları isletime alınıncaya kadar Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeligi EK-6′ da bulunan “Isyeri Bildirgesi” ile EK-4′ de
      bulunan “Sigortalı Ise Giris Bildirgesi 4-A B” Kuruma gönderilecektir.e-Sigorta basvuru ve sifre islemleri ise genel hükümlere göre e-Devlet üzerinden yapılacaktır.

      Kolay isverenlik kapsamında konut kapıcılıgı isyerlerindeki sigortalıların ise giris bildirgeleri ile ilk isyeri tesciline iliskin isyeri bildirgesi sigortalının çalısmaya baslayacagı ayın sonuna kadar Kuruma gönderilecektir.

      Örnek 1:11/3/2019 tarihinde ise alınan bir sigortalıya iliskin isyeri ve sigortalı ise giris bildirgesinin en geç 1/4/2019 (31/3/2019 tarihi hafta sonu tatiline denk geldiginden) tarihine kadar Kuruma verilmesi gerekmektedir.

      Örnek 2: 31/5/2019 tarihinde ise alınan bir sigortalıya iliskin isyeri ve sigortalı ise giris bildirgesinin 31/5/2019 tarihinde Kuruma verilmesi gerekmektedir.

      Konut kapıcılıgı isyerlerinde birden fazla kisi çalıstırılması halinde her bir sigortalı için ayrı ise giris bildirgesi düzenlenecektir.

      Kolay isverenlik basvuru ve giris programları isletime alındıgında basvuru bilgilerine göre isyeri ve sigortalı ise giris bildirgeleri otomatik olarak olusturulacak olup isverenlerden isyeri ve sigortalı ise giris bildirgesi alınmayacaktır.

      Sigortalı bildiriminin çalısmanın basladıgı ayı takip eden ayın sonuna kadar yapılması halinde ilgili bildirimler denetime intikal ettirilmeksizin isleme alınacaktır. Ancak bu sürenin dısında Kurum kayıtlarına intikal ettirilen bildirimler Kurumun denetim ve
      kontrolle görevli memurlarına intikal ettirilerek düzenlenecek rapora göre islem yapılacaktır.

      iyi günler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz