Ana Sayfa Duyurular Kivi üreticilerine dekara 19 lira mazot ve gübre desteği veriliyor

Kivi üreticilerine dekara 19 lira mazot ve gübre desteği veriliyor

482
0

“Son 18 yılda kivi üretimimiz 30 kat artışla 2.500 bin tondan 74 bin tona ulaştı”

“Kivi üreticilerine dekara 19 lira mazot ve gübre desteği veriyoruz”

Tarım ve Ormana Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Yalova’da Kivi Hasad Törenine katıldı.

Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin bereketli bir coğrafyada bulunduğunu ve dört mevsimde üretim ve hasat gerçekleştirildiğini söyledi.

Yüzölçümü açısından küçük ama tarımda ismi büyük bir şehir olan Yalova’nın kividen süs bitkilerine, meyve üretiminden sebzeye kadar birçok üründe marka olduğunu belirten Pakdemirli, şöyle konuştu: “Aslında yüzölçümünün %15’i, yani 119 bin dekarı işlenen tarım alanı. Ama Yalovalı üreticilerimiz, elindeki bu tarım alanını en iyi ve en doğru şekilde kullanarak, son 18 yılda bitkisel üretim değerini, 7 kat artışla 309 milyon liraya yükseltti. Yıllık 160 milyon adede varan süs bitkileri üretimi ile Yalova Türkiye’de üçüncü sırada. Süs bitkileri, Yalova’ya yıllık 450 milyon lira katma değer sağlıyor. Hayvansal üretim değeri ise, son 18 yılda 2 kat artışla, 145 milyon liraya ulaştı.”

Bakan Pakdemirli, son 18 yılda Yalova’ya toplam 400 milyon lira destek ödediklerini ve yatırım yaptıklarının altını çizdi.

Türkiye’nin dünyanın en zengin biyoçeşitliliğine sahip ülkelerinden birisi olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Kivinin de içinde olduğu yüzlerce ürün bu coğrafyada yetişiyor. Dünya’da kivi üretimi; yaklaşık 4 milyon ton! Ülkemiz ise, yaklaşık 31 bin dekar alanda yapılan kivi üretimi ile dünyanın sayılı üreticilerinden biri haline geldi. Son 18 yılda, kivi üretimimiz 30 kat gibi rekor bir artışla 2.500 tondan 74 bin tona ulaştı. Yalova’mız da, yıllık 25 bin ton kivi üretimi ile Türkiye’de birinci sıradadır.” İfadelerini kullandı.

Yalova’da 6 bin 300 dekar alanda kivi üretimi yapıldığını ve 2 bin aileye gelir kapısı olduğunu bildiren Pakdemirli, Yalovalı çiftçilerin, 2019 yılında 3 milyon dolarlık kivi ihracatı yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi.

Bu yıl devreye aldıkları Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı, aracıların kaldırılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli bir proje olduğunu Bakan Pakdemirli, “Ürününüze değer fiyattan pazar bulmanız ve alın teri ile emeklerinizin karşılığını almanız için, burada tüm üreticilerimizi DİTAP’a üye olmaya davet ediyorum.” Dedi.

“KİVİ ÜRETİCİLERİNE DEKARA 19 LİRA MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ VERİYORUZ”

Bakanlık olarak kivi üretiminin gelişmesi ve kivideki katma değerin artması için önemli destekler sağladıklarını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Kivi üreticilerine dekara toplam 19 lira mazot-gübre desteği veriyoruz. Ayrıca, dekara 10 lira katı organik-organomineral gübre desteği, 20 ila 40 lira arasında organik tarım ve iyi tarım desteği sağlıyoruz. Kivi üretiminde yeni bahçe kurulumunu da destekliyoruz. Bu amaçla standart fidan kullanımı ile kurulan bahçelerde dekara 100 lira, sertifikalı fidan kullanımında ise 280 lira destek veriyoruz. Küçük aile işletme desteği kapsamında, dekara 100 Lira sağlamaktayız. Bunların yanında, üretilen kivilerin, işleme, pazarlama ve depolama yatırımlarına da ciddi hibe imkânları sunuyoruz. Bugüne kadar, 13 soğuk hava deposu ile 16 işleme, ambalajlama ve paketleme olmak üzere toplam 29 projeye 8,2 milyon TL hibe desteği verdik. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından kivi üreticilerimize ve sektöre, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi ile finansman sağlanıyor. Bunun yanı sıra, çiftçilerimizi doğal afetlerden korumak amacıyla TARSİM kapsamında, poliçenin % 50’sini devlet olarak destekliyoruz. Üreticinin genç ve kadın olması durumunda, poliçe destek oranını da arttırıyoruz.”

Bakanlık olarak kivi yetiştiriciliğinde Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini belirten Pakdemirli, bu kapsamda, Türkiye’nin ilk yerli kivi çeşidi olan “İlkaltın” ve “Kemalbey” kivi çeşitlerinin tescil edildiğini söyledi.

Kivi üretimini geliştirmek amacıyla Çınarcık ilçesinde 500 dekarlık kivi bahçesi kurulumunun hibe programının 1. Etabının bugün başlayacağını açıklayan Pakdemirli, 65 dekar alanda kurulacak kivi bahçeleri için 400 bin lira hibe desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında yaptıkları çalışmaları anlatan Pakdemirli, “Daha önce kurduğumuz 315 dekar Trabzon Hurması bahçelerine, sonbahar döneminde 120 dekar daha ilave ederek 6.000 adet fidan hibe desteği sağlayacağız. Böylece son 4 yılda, Trabzon Hurması bahçelerini, 435 dekar daha artırmış olacağız. 5.000 adet fidan hibe desteğiyle 200 dekar alanda Ceviz bahçesi kuracağız. Bu proje kapsamındaki ceviz bahçesi alanını, 514 dekara ulaştıracağız. Sağlık meyvesi olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek olan Aronya meyvesinin yetiştiriciliğini geliştiriyoruz. İnşallah 5.100 fidan dağıtımı ile yeni Aronya bahçesi kuracağız. 115 bin adet çilek fidesi dağıtarak yeni çilek tarlası tesis ediyoruz.” Diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, Yalova’da ormancılık alanında bu yıl içinde yapacakları yaklaşık 5 milyon lira yatırım ile yöre halkına yaklaşık 18 milyon lira ek gelir sağlayacaklarını söyledi.


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAdres nakillerinde personeller kısa çalışma ödeneği almaya devam edebilir mi?
Sonraki İçerik7252 sayılı SGK teşvikinden faydalanma süresi nasıl hesaplanmaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz