Ana Sayfa SGK Kısmi süreli çalışan personeller SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

    Kısmi süreli çalışan personeller SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

    Kısa süreli çalışanlarda SGK teşvik uygulaması

    333
    0

    Kısmi süreli (part-time) çalışanlar SGK teşviklerinden yararlanır mı? 

    Kısmi süreli çalışan personeller SGK teşvikinden faydalanabilir.

    Mükellefimiz sürücü kursudur, kısmi süreli sözleşmeli eğitimciler istihdam edilmektedir. Aylık çalışma gün süreleri 21 günü geçmektedir. 21 günü geçtiği için 30 gün tam mı göstermemiz lazım veya 07 puantaj kayıtları eksik gün koduyla 21 gün bildirmeliyiz?

    İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmalar kısmi süreli çalışma olarak kabul edilmektedir. 

    Dolayısıyla, normal haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu göz önünde tutulduğunda, kısmi süreli çalışmadan söz edebilmek için haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat (45 x 2/3: 30 saat) olabilir. 

    Bu durumda da kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanların aylık toplam çalışma saati (4 hafta X 30 saat) en fazla 120 saat, 4 hafta tatili (4 x 7,5 saat=30 saat) de eklendiğinde, ay içinde kısmi süreli çalışanın toplam ücrete hak kazandığı saat en fazla 150 saat olabilmektedir. 

    Bu durumda da kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için SGK’ya bildirilebilecek prim gün sayısı en fazla (150 saat/7,5 saat) 20 gün olabilmektedir. 

    Ancak, SGK e-Bildirge sisteminde bugüne kadar kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için bildirilebilecek azami prim gün sayısı ile ilgili herhangi bir kontrol bulunmamaktaydı. Bu durum, Sayıştay’1 nolu 2017 Yılı SGK Denetim Raporunda, eleştiri konusu yapılmış ve 5510 sayılı Kanun’un 4/1-a maddesi kapsamında kısmi süreli olarak çalışanlardan 21.283 kişinin bahsi geçen mevzuat hükümlerine aykırı olarak, emsal çalışmanın üçte ikisi oranından daha fazla çalıştırıldığı, primlerinin de söz konusu çalışma süreleri üzerinden bildirildiği, oysa ki, aylık prim gün sayısı 20 günden fazla bildirilen kişilerin kısmi süreli değil, tam süreli çalıştıklarının kabul edilerek prim gün sayılarının 30 güne tamamlanmasına yönelik olarak gerekli işlemlerin yapılması belirtilmiştir. 

    Sayıştay’ın bu eleştirisi üzerine, SGK kısa bir süre önce e-Bildirge sisteminde düzenleme yaparak kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar için en fazla 20 prim gün sayısı bildirilebilecek şekilde kontrol getirilmiştir. 

    Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları ile düzenleme yapılabilmektedir.


    BENZER İÇERİKLER

    Kısmi süreli çalışanlar ay içindeki geri kalan günlerini İsteğe Bağlı Sigorta ile tamamlarsa bu…

    Kısmı süreli çalışan personeller bir ayda en fazla kaç gün SGK’lı olabilir?

    ARGE projesinde kısmi süreli çalışan personellerin hafta sonu tatilleri 5746 sayılı SGK teşviki kapsamında…

    Kısmi süreli çalışan personellerimiz için SGK’ya hizmet sözleşmelerin iletmeli miyiz?


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek kişilere düzenlenen otomobil bakım faturalarında KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikYasal süresinden sonra e-arşiv e-faturayı iptal edebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz