Ana Sayfa Vergi Kısmi süreli çalışan personel süt izni kullanabilir mi?

Kısmi süreli çalışan personel süt izni kullanabilir mi?

1639
0

Çocuğu olan kadın çalışan kısmi süreli olarak çalıştığında kısmi çalışma süresi içinde ayrıca süt iznin de kullanabilecek midir? Yani 1 yaşına kadar 1,5 saat olan süt izni kısmi çalışma yapacak anne için geçerli olur mu? Yine kısmi çalışma süresi içinde her gün 1,5 saat ayrıca süt izni kullanabilir mi?

Süt izni ile ilgili İş Kanunu tam süreli veya kısmi süreli çalışanlar arasında bir ayırım yapmamıştır. Dolayısıyla kısmi süreli çalışanların da tıpkı normal çalışanlar gibi günde 1,5 saat süt izin hakları bulunmaktadır.

2003 yılından itibaren 17 yıldır Part-Time çalışan personelimize aylık 4 günlük çalışma karşılığı 6.294,58 TL brüt maaş vermekteyiz. Tazminatını hesaplarken Kıdem Tazminatı tavanını günlük olarak mı dikkate almamız gereklidir?

Yani hesaplamada 17 YIL * 6.294,58=107.007,86 olarak mı yoksa 17 YIL * (6.730,15/30*4) = 15.255,00(08.01.2020 14:41)

Kısmi çalışma Kanunda yer almasına rağmen, kıdemin nasıl belirleneceği, ihbar izin gibi haklardan nasıl yararlanacağını, bu haklarla ilgili hesap şekli yine normatif olarak düzenlenmiş değildir. Konu, Yargı kararlarıyla çözüme kavuşturulmaktadır. Buna göre, kısmi çalışma ister haftanın bir veya bazı günleri çalışma şeklinde gerçekleşsin, ister her gün birkaç saat şeklinde olsun, işçinin iş yerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince kıdem tazminatı hakkının doğabileceği ve izin hak kazanacağı Dairemizce kabul edilmiştir.

Hesaplamada esas alınacak ücret ise işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olmalıdır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKonsinye ihracat da ihracat e-Faturası kapsamında mıdır?
Sonraki İçerikKıdem tazminatı hesaplaması yapılırken hangi ücret dikkate alınacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz