Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneğinden dönen firmalar SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

    Kısa çalışma ödeneğinden dönen firmalar SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

    662
    0

    Kovid- 19 nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanan bir işyerinde 2 işçi normal çalışmaya ağustos ayında başladı. Normal çalışma sürecinde kısa çalışma ödeme desteğinden yararlanmaya devam edebilecekler mi?

    Yararlanabilirler. E-sgk işveren sisteminden başvuru ve tanımlama yapılmaktadır. 

    Mükellefimin kısa çalışma ödeneği alan çalışanı 28.08.2020’de başka bir işyerinde de sgk girişi yapılmış. Bu durumda bizim kısa çalışma ile ilgili bir sorumluluğumuz var mıdır?

    KÇÖ başvurusu yapan işyerinden bildirilmediği sürece başka işyeri hakkında ve işkura karşı sorumluluğunuz bulunmamaktadır


    Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamında Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsili

    İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.

    Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler

    İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.

    Kısa Çalışmanın Erken Sona Ermesi

    İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur.

    Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer. Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

    Kısa Çalışma Ödeneğinin Kesilmesi

    Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.


    Kaynak: İSMMMO, SGK
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhale kapsamında geçici olarak yapılacak işler için SGK dosyası açmalı mıyız?
    Sonraki İçerikYeni açılan sigorta dosyalarına girişi yapılan personeller 27103 sayılı SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz