Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Kolaylaştı. (Doğan Yılmaz – Bursa SMMMO Başkanı)

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Kolaylaştı. (Doğan Yılmaz – Bursa SMMMO Başkanı)

972
0

26 Mart 2020

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURULARI KOLAYLAŞTI

BEYAN SÜRELERİ UZATILDI

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi (Covid-19) nedeniyle idarece alınan ve muhasebe meslek camiasını ilgilendiren kararlar hakkında açıklama yapan BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, beyan verme ve ödeme sürelerinin uzatıldığını, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırıldığını ve GEKAP beyan döneminin de 6 aya çıkarıldığını söyledi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Doğan Yılmaz, muhasebe meslek camiası olarak, Koronavirüs sürecinde idareden talep ettikleri insani çalışma şartlarına ilişkin alınan kararlar hakkında konuştu. Koronavirüsten  kaynaklı ekonomik  sıkıntılardan  dolayı,  kısa  çalışma  ödeneğine başvuruların çok olması nedeniyle, 24 Mart 2020 tarihinde TBMM’ye  verilen önerge ile 4447 sayılı  Kanuna  geçici 23’üncü madde eklenerek  kısa çalışma  ödeneğinden  yararlanma şartlarında esneklik getirildiğini söyleyen BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Yapılan  düzenlemede; kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olma şartı 60 güne, son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olma şartı 450 güne düşürülmüştür. İlgili Kanun metnine göre, kısa çalışma ödeneğine yapılan başvurular başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacaktır. İş-Kur internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için elektronik olarak başvuru imkânı da getirilmiş olup; kuruma verilecek kısa çalışma başvurusunda “Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Zorlayıcı Sebep (Covid-19 Etkisi)” işaretlenmesi gerektiği açıklanmıştır.”

BEYAN SÜRELERİ UZATILDI                                                                                         

T.C. Hazine ve Maliye Bakanı’na açık mektup yazarak; ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan, vergi gelirlerinin elde edilmesine aracılık eden meslek mensuplarının bu hassas süreçte, tüm beyan ve bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin ertelenmesi, mücbir sebep halinin kabulünü ve vergi incelemelerinin durdurulmasını talep ettiklerini de söyleyen Doğan Yılmaz, “Meslek camiamızın talepleri doğrultusunda; “Şubat 2020 dönemi KDV beyan ve ödemesi (KDV 1-2-2B-4), 24 Nisan 2020 tarihine, 2019 yıllık Gelir Vergisi Beyan ve Ödemesi 30 Nisan 2020 tarihine, Şubat 2020 BA-BS formları, 2019 Aralık Gelir Vergisi mükellefleri için berat yükleme işlemleri de 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bununla birlikte; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri, KDV beyannameleri (KDV 1-2-2B-4), BA-BS formları, Kurumlar-Gelir/Kurum Vergisi mükellefleri için berat yükleme işlemleri 27 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca; Mart ayı Muhtasar ve Prim Hizmet ödemeleri ile  KDV ödemeleri 27 Ekim 2020 tarihine, Nisan ayı Muhtasar ve Prim Hizmet ödemeleri ile KDV ödemeleri 27 Kasım 2020 tarihine, Mayıs ayı Muhtasar ve Prim Hizmet ödemeleri ile  KDV ödemeleri ise 28 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmiştir” dedi.

 

GEKAP BEYAN DÖNEMİ 6 AYA ÇIKARILDI                                                                  

Ayrıca; T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) beyan döneminin de 6 aya çıkarıldığını kaydeden Yılmaz, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca  daha önce Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin elektronik ortamda beyan edilmesi zorunluluğu getirmişti. Yapılan değişiklikle beyan dönemleri 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak belirlendi” dedi.

Doğan Yılmaz

Bursa SMMMO Başkanı 

 


Kaynak: Bursa SMMMO Başkanı Doğan YILMAZ- 26.3.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikOtellerde korona virüse karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
Sonraki İçerikKısa Çalışma Ödeneği Talep Formu Nasıl Doldurulur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz