Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneği alan bir personel işten çıkartıldığında işsizlik maaşı alabilir mi?

    Kısa çalışma ödeneği alan bir personel işten çıkartıldığında işsizlik maaşı alabilir mi?

    Kısa çalışma ödeneği alan bir personel işten çıkartıldığında işsizlik maaşı alabilir mi?

    737
    0

    Mükellefimiz çalışanlardan birini işten çıkartmak istemektedir. Muhtemel tarih 31/10/2020’dir. İşçi son 3 aydır Ücretsiz İzin desteği almaktadır. İŞKUR İşsizlik maaşı alabilmesi için son 4 ay kesintisiz çalışıyor olması gerektiğine göre bu kişi 31/10/2020 de işten çıkartılırsa işsizlik ödeneğine hak kazanacak mıdır?

    İşçinin kısa çalışma ödeneği almadan daha önce işsizlik maaşı almış olması kısa çalışma ödeneği almasına engel teşkil etmeyeceği gibi, aynı şekilde işçinin kısa çalışma ödeneği almış olması da daha sonra o işçinin işsizlik maaşı almasına engel teşkil etmez.

    İşçinin gerek kısa çalışma ödeneği alması gerekse işsizlik maaşı alması için aranan şartların varlığı yeterlidir. Hatta işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlandıktan sonra işsiz kalmışsa yani işten çıkmış veya çıkarılmışsa ve işten çıktığı çıkarıldığı tarih itibariyle işsizlik maaşı alma şartlarını taşımıyorsa (son 3 yıl içinde 600 prim günü ve son 120 gün hizmet akdinin kesintisiz devam etmiş olması şartı, işten çıkış kodunun işsizlik maaşı almaya uygun olması şartından herhangi biri veya birkaçını taşımıyorsa), bu işçiye kalan süre kadar işsizlik maaşı ödenir.

    Örneğin kısa çalışma başladığında işçinin son 3 yıl içinde 600 prim günü var idiyse bu işçi şartları taşıması halinde 180 gün yani 6 ay işsizlik maaşı alabileceğinden, eğer bu işçi 3 ay kısa çalışma ödeneği almış ve daha sonra işsiz kalmışsa kendisine kalan 3 ay için işsizlik maaşı ödenir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020 Yılı Haziran ayı cari işlemler açığı 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti
    Sonraki İçerikKDV iade alacağının mahsubu sonrası kalan tutarın nakden iadesine ilişkin açıklamalar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz