Ana Sayfa Vergi Kiralık olarak verdiğimiz iş yeri için kiracı stopaj bildiriminde bulunmazsa biz beyannamemizde...

Kiralık olarak verdiğimiz iş yeri için kiracı stopaj bildiriminde bulunmazsa biz beyannamemizde nasıl bildirim yapmalıyız?

663
0

Kiraya verdiğimiz iş yeri için kiracının stopaj ile ilgili vergi dairesine hiç beyanname vermemesi durumunda kiralayanın vergi dairesine karşı herhangi bir sorumluluğu var mı?

Kiralardan yapılması gereken GV stopajında Mal sahibinin sorumluluğu yoktur.

GV stopajı yapılmış gibi Beyannamede mahsup yapılır. Ancak Vergi iadesi söz konusu olması halinde GV stopajının ödenmesi şartı vardır. Sizin beyannamede kiracının Vergi numarasını doğru yazmanız yeterlidir. Yapılacak oto kontrolde beyan edilmeyen GV stopajı kiracıdan cezalı olarak tahsil edilir.

Serbest meslek kazancımın yanında mesken kira gelir elde etmekteyim. 2018 ve 2017 yıllarında götürü gider yöntemini seçmiştim 2019 yılı için gerçek gelir yöntemini seçiyorum. Gerçek gelir yönteminde kendi ödediğim kiralar emlak vergisi ve sigorta prim (dask+yuva poliçesi) giderlerimin toplamı 8.807,62 TL Gerçek gelir yönteminin de gider hesaplaması yapılırken istisnaya isabet eden kısmı gayri safi hasılattan indirilemez. Benim ticari faaliyetimin olmasından dolayı istisnadan yararlanamadığım için gider kalemlerimin toplamını düşüyorum. Yaptığım bu uygulama doğru mudur?

Gerçek gider yönteminde kirada oturulan evin kira bedelini, Kiraya verilen evin emlak vergisini sigortasını , amortismanını giderini indirebilir. İstisna uygulanmaz. Beyanname formatı hesaplamayı otomatik yapmaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2019 yıllık gelir vergisinden doğan stopaj alacağımızı vergi borçlarımıza mahsup edebilir miyiz?
Sonraki İçerikMalulen emekli olmuş birisini işe aldığımızda işe giriş bildirimini nasıl yapmalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz