Ana Sayfa Muhasebe Kiralık iş yerimize yapacağımız yenileme giderlerini özel maliyetlere kayıt edebilir miyiz?

    Kiralık iş yerimize yapacağımız yenileme giderlerini özel maliyetlere kayıt edebilir miyiz?

    1143
    0

    Çalıştığım şirket yıllık kira sözleşmesi yaptığı (esasında 6 yıldır kiracı ama 1’er yıllık kira sözleşmesi yapılıyor) ofis olarak kullandığı binası için yaklaşık 1 milyon TL yenileme/onarım/tadilat gibi harcama yapmak istiyor. Bunu 2020 yılında sabit kıymet ayırıp amortisman hesaplamak yerine tadilat gideri olarak giderleştirebilir miyiz?

    Yapılan yenileme gider olarak değil ÖZEL MALİYET olarak kayıtlara alınır.

    Kira müddetince amorti edilerek giderleştirilir. Vergi Usul Kanunu’nun 327. maddesinde, özel maliyet bedellerinin kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Ancak kira süresinin belirtilmemiş olması halinde itfa süresinin ne olması gerektiği konusunda kanunda bir açıklık yoktur. Kiralama süresinin belli olmaması durumunda kiracı tarafından yapılan özel maliyet harcamalarının kaç yıllık bir süre içerisinde itfa edilmesi gerektiğine dair mevzuatta bir hüküm bulunmamaktadır.

    Bu durumda konunun genel hükümler çerçevesinde çözülmesi gerekir. Bu nedenle kira süresi belli olmayan özel maliyet tutarlarının VUK’un 315. maddesi uyarınca itfa edilmesi gerekir. İlgili madde uyarınca özel maliyet bedeli Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilecek olan iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri listeleri dikkate alınarak itfa süresi yani 5 yıl olarak belirlenecektir.

    Tekdüzen Hesap Planında, “264-Özel Maliyetler” hesabında bu hesabın işleyişi hakkında şu açıklamalar yapılmıştır. “Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin 5 yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarda amorti edilir.”


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPANDEMİ DÖNEMİNDE İŞ SÖZLEŞMELERİNİN SONLANDIRILMASI
    Sonraki İçerikDeniz, Hava ve Demiryolu Taşıma Araçlarının Tesliminde, Tadil, Bakım ve Onarımında, İmal ve İnşasına İlişkin Alımlarda KDV İstisnası

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz