Ana Sayfa Muhasebe Kiralayacağımız iş yeri için ödediğimiz hava parasını gider olarak kayıtlara alabilir miyiz?

    Kiralayacağımız iş yeri için ödediğimiz hava parasını gider olarak kayıtlara alabilir miyiz?

    523
    0

    Bilanço usulü eczane mükellef kiraladığı yerin tadilat işlerini bir dekorasyon, tadilat firmasına yaptırmış ve firma eczaneye “TADİLAT İŞLEMLERİ” açıklaması ile 50 bin lira +KDV şeklinde faturasını düzenlemiştir. Bu fatura doğrudan gider olarak mı yoksa Özel Maliyetler hesabına mı kaydedilecek?

    Özel Maliyet hesabına yazılır.

    Firmamız kiralayacağı iş yerine 300.000 TL hava parası ödeyecektir. Bunu resmi hesapta göndereceğiz. Karşılığında karşı taraf vergi mükellefi olmasına rağmen fatura etmeyecektir. Bu ödemeyi 689’a atsak resmi olarak bir sorun olur mu?

    Hava parası (şerefiye) için ödenen bedel aşağıdaki gibi kayıtlara alınır.

    Karşı taraf fatura etmemesi kendi sorunu tespiti halinde matrah farkı hesaplanır.

    ——————————— / ————————————–

    261(B)

    102(A)

    ——————————— / ————————————–

    Ödenen şerefiye bedellerinin tamamı amortisman yoluyla 5 yıl içinde eşit taksitlerle gider yazılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikCuma günü istifa eden personelin işten çıkışını hangi gün yapmalıyız?
    Sonraki İçerikDil eğitimi veren kurslar KDV indiriminden faydalanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz