Ana Sayfa Vergi Kira Beyannameleri Ne Zaman Ve Nasıl Verilir?

    Kira Beyannameleri Ne Zaman Ve Nasıl Verilir?

    2145
    0

    1- GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI BEYANNAMELERİ NE ZAMAN VERİLİR?
    Mükelleflerin, 1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2016 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 01-25 Mart 2017 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

    ***25.03.2017 tarihi hafta sonuna rastladığından beyannameler 27.03.2017 Pazartesi akşamına kadar verilebilecektir.

    ***Beyanname; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılır.

    ***Hazır Beyan Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.

    2- TAKVİM YILI İÇİNDE ÜLKEYİ TERK EDENLER NE ZAMAN BEYANNAME VERİRLER?
    Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar.

    3- ÖLÜM HALİNDE BEYANNAME NE ZAMAN VERİLİR?
    Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.

    4- BEYANNAME HANGİ VERGİ DAİRESİNE VERİLİR?
    Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.
    Mükellefler, ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

    5- MÜKELLEFLER BEYANNAMELERİNİ VERGİ DAİRESİNE HANGİ ŞEKİLDE VEREBİLİR?
    Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.

    ***Ayrıca beyannamenin, aşağıda belirtilen “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilmesi mümkün bulunmaktadır.

    ***Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır.

    6- HAZIR BEYAN SİSTEMİ NEDİR?
    Hazır Beyan Sistemi, gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan ya da bunların bir kaçından oluşan mükelleflere ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan ve üçüncü taraf kurumlardan elde edilen bilgiler kullanılmak suretiyle Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin GİB tarafından hazırlanarak internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.

    7- KİRA GELİRİ ELDE EDEN MÜKELLEFLER HAZIR BEYAN SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?
    Kira geliri elde eden mükellefler,
    7.1- Kimlik bilgilerini girip özel güvenlik sorularını cevaplayarak,
    7.2- İnternet vergi dairesi şifrelerini kullanarak (şifre yoksa herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurarak ücretsiz alabilir) sisteme giriş yapabilirler.

    8- GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ BULUNMAYANLARDA VERGİ TAHAKKUKU NASIL YAPILIR?
    Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabilmektedir.
    Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

    ***Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebilir.

    ***Hazır Beyan Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

    9- KİRA GELİRİ ELDE EDİLDİĞİ HALDE BEYANNAME VERİLMEZ İSE İSTİSNADAN FAYDALANABİLİR Mİ?
    Konutlardan elde edilen kira gelirleri 01-25 Mart 2017 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2016 yılı için 3.800 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.

    ***Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.

    ***25 Mart 2017 tarihi hafta sonuna rastladığından beyannameler 27 Mart 2017 Pazartesi akşamına kadar verilebilecektir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKira Gelirlerine Uygulanacak Vergi Tarifesi
    Sonraki İçerikKira Geliri Nasıl Beyan Edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz