Ana Sayfa Vergi Kira bedeli alınmayan gayrimenkul için fatura düzenlenir mi?

    Kira bedeli alınmayan gayrimenkul için fatura düzenlenir mi?

    Kira tahsil edilmese de faturası düzenlenmek zorunda mı?

    428
    0

    Limited şirketimize ait bir gayrimenkulü bir başka limited şirkete depo olarak kullanması için kiraya verdik. Ancak pandemi nedeniyle 2021 yılı haziran ayından başlayarak yıl sonuna kadar kira almayacağız. Gayrimenkulün bir bölümünü de kendimiz kullanacağız. Bu durumda bizim ve kiracımızın yapması gereken işlemler nelerdir?

    Kira bedelini almasanız da faturası düzenlenecektir. 

    Kira bedel, gelir hesaplarınız arasında yer alacaktır. Bu konuda bir istisnai durum yok.

    Aktifimize kayıtlı bir daireyi bir yıllığına kiraya verdik. Kira bedelini peşin olarak tahsil ettik. Faturasını her ay mı kesmek gerekir toplu olarak mı düzenlenmelidir?

    Kira sözleşmesinde ödeme ile ilgili nasıl bir belirleme yapıldığını bilemediğimiz için yorum olmaz. 

    Yıllık bedel bir yıllık da alınsa fatura ne zaman düzenleneceğine ilişkin bir süre yok ise tamamına tek fatura düzenlenir.

    Bir araç kiralama şirketi başka bir araç kiralama firmasından 2 adet araç kiralayarak bu araçları kiraya vermiştir. Bu kiralama karşılığı bize diğer araç firmasından kesilen faturanın muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Özel bir muhasebe kaydı olmaz. Kira bedeli ödenmesinde 700’lü hesaplarda gider yazılır.

    Elde edilen kira bedeli ise 600 hesap da gelir yazılır.

    2017 yılında kiraya verilmek üzere satın alınan işyerimizi satmamız durumunda Kurumlar vergisi ve KDV yönünden istisnai bir durumu olup olmadığı hakkında tereddüt yaşamaktayız. Kurumlar ve KDV yönünden bir muafiyet olur mu?

    Satın alındık dan sonra kiraya verilmiş ise KV ve KDV istisnasından Yararlanılmaz.

    Şartlar için KVK 5. maddesini ve KDVK 17/4-r maddelerini inceleyiniz.

    5 yıldır aktifimizde bulunan son 2 yılda kira geliri elde ettiğimiz dükkânın satışında son iki yıl aktifinde bulunması dolayısı ile faturayı KDV muafiyeti ile mi keseceğiz yoksa kira geliri aldığımızdan dolayı istisnaya tabi değil midir?

    Kira geliri elde edildiği için KVK 5. ve KDVK 17/4-r maddesindeki istisna koşullara ihlal edildiği için Satış için düzenlenecek Faturada % 18 KDV hesaplanacaktır. İlgili maddeleri inceleyiniz.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmekli şirket ortaklarının emekli maaşlarından kesinti olur mu?
    Sonraki İçerikSüresinde yapılmayan işler nedeniyle düzenlenecek ceza faturasında KDV hesaplanmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz