Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kıdem tazminatı alıp çıkışı yapılan bir kişi tekrar aynı iş yerinde işe...

Kıdem tazminatı alıp çıkışı yapılan bir kişi tekrar aynı iş yerinde işe girip çıkış yapıldığında kıdem tazminatı hangi tarihten hesaplanır?

2796
0
Kıdem tazminatı alıp çıkışı yapılan bir kişi tekrar aynı iş yerinde işe girip çıkış yapıldığında kıdem tazminatı hangi tarihten hesaplanır?

İşçi çalıştığı işyerinden farklı tarihlerde üç defa işe girip çıkmıştır. Her giriş ve çıkış tarihi arasında üç dört ay boşluk bulunmaktadır. Her çıkartmada kendisine kıdem tazminatı ödenmiştir. Bu kez çıkartmada hesaplanacak kıdem tazminatı için çalıştığı süre hesabında arada geçen boşluklar çıkartılarak mı hesaplanması gerekiyor?

İşçi önceki çalışması sırasında kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten ayrılmış ve kendisine hak ettiği kıdem tazminatı ödenmişse, bu durumda o işçi aynı işyerinde tekrar işe başladığında kıdem tazminatı yönüyle kıdemi yani çalışma süresi sıfırdan başlatılır, önceki çalışma süreleri dikkate alınmaz, dolayısıyla o işçi o işyerinde ilk defa işe girmiş gibi işlem yapılır.

1475 sayılı İş Kanununun 14’üncü maddesinin 8’inci fıkrasına göre, aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ‘ ödenmez, hükmü esas alınarak, kıdem tazminatı ödenmiş sürelerin, mahsup suretiyle dahi olsa dikkate alınamaz, kıdem tazminatı, bu süre ve/veya süreler göz önüne alınmaksızın bulunacak kıdeme göre hesaplanır, Yargıtay da bu görüştedir.

Örneğin Yargıtay: Kıdem tazminatı ödenen emeklilikten önceki çalışma süresi kıdem tazminatı hesabına dâhil edilerek yeniden hesap yapılamaz. Mahkemenin bu hesap tarzını benimseyerek ve emekli olduğu tarihte ödenmiş olan kıdem tazminatını mahsup ederek hüküm kurmuş olması doğru değildir. Kıdem tazminatı ödenen sürenin birleştirilmek suretiyle hesap yapılması ve ödenenin tenzili sadece işverenin daha az kıdem tazminatı ödemek amacı ile hareket etmiş olması hali için sözkonusudur şeklinde karar vermiştir.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kıdem tazminatı karşılığı hangi muhasebe hesabında kayıt altına alınır?

Aynı il sınırları içerisinde yapılan iş yeri adres nakli kıdem tazminatı hakkı oluşturur mu?

Toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

 


 

Önceki İçerikYıl içerisinde bir ay toplam çalışan kişi sayısı 5 kişi olduktan ve 5 kişinin altına düştükten sonra maaşların bankadan ödenme zorunluluğu devam eder mi?
Sonraki İçerikEv hizmetlerinde ayda 10 günden AZ çalışanlar genel sağlık sigortası yardımlarından nasıl yararlanacaklar ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz