Ana Sayfa Vergi Kentsel Dönüşüm Kapsamında Kira Yardımı Beyan Edilmeli mi?

    Kentsel Dönüşüm Kapsamında Kira Yardımı Beyan Edilmeli mi?

    Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ev sahiplerine sunulan kira yardımı birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı vergiye tabi mi? Beyan edilmesi gerekir mi? gibi sorular, bu süreci yaşayan vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaktadır. İşte, kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalar…

    2
    0

    Kentsel Dönüşüm ve Kira Yardımı Konusundaki Vergisel Durum

    Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ev sahiplerine sunulan kira yardımı birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı vergiye tabi mi? Beyan edilmesi gerekir mi? gibi sorular, bu süreci yaşayan vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaktadır. İşte, kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalar…

    Kira Yardımı ve Vergilendirme Süreci

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, gelir elde eden bireylerin beyan zorunluluklarını belirlemektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 2. maddesine göre, ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları vergilendirilmesi gereken gelir unsurları arasında yer almaktadır.

    Ayrıca, Kanunun 70. maddesi, gayrimenkul kiralamaları sonucunda elde edilen gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak kabul etmektedir. Ancak, kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımı bir kiralama işlemine dayanmamakta, müteahhit firma veya ilgili kurum tarafından sağlanan geçici bir destek niteliği taşımaktadır.

    Kentsel Dönüşüm Kapsamındaki Kira Yardımı Vergiye Tabi mi?

    Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde müteahhit firma tarafından yıkılan bir gayrimenkulün sahibi olan ev sahiplerine sağlanan kira yardımları, vergiye tabi değildir. Çünkü bu ödemeler, kiralama işleminden kaynaklanan bir gelir değil, bir destek ödemesidir.

    Bu nedenle, kentsel dönüşüm kapsamında alınan kira yardımı, gelir vergisi kapsamında gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmeyecek ve beyan edilmesine gerek olmayacaktır.

    Kira Yardımı Vergilendirilmezken Nelere Dikkat Edilmeli?

    • Kira yardımı yalnızca kentsel dönüşüm sürecinde müteahhit firma veya devlet tarafından sağlanıyorsa vergilendirilmez.
    • Eğer ev sahibi başka birine kendi imkânlarıyla ev kiralayıp, bu kira gelirini elde ederse, bu gelir beyan edilmelidir.
    • Kentsel dönüşüm kira yardımı için resmi belgeler saklanmalı ve ileride olası bir denetim durumunda ibraz edilmelidir.

    Sonuç: Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Vergiye Tabi Değildir

    Özetlemek gerekirse, kentsel dönüşüm kira yardımı beyan edilmesi gereken bir gelir değildir. Bu tür ödemeler, devletin veya müteahhit firmanın sunduğu bir destek niteliğinde olduğundan gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmez ve gelir vergisine tabi tutulmaz.

    Eğer kentsel dönüşüm sürecinde vergi yükümlülükleriniz hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, bir mali müşavir veya vergi uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.


    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) 
      
    Sayı:62030549-120[70-2016/377]-15815407.10.2016
    Konu:Kentsel dönüşüm projesi kapsamında kira yardımının beyan edilip edilmeyeceği. 

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda kira geliri elde ettiğiniz ve sahibi bulunduğunuz gayrimenkulün Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkıldığı müteahhit firma tarafından  tarafınıza kira yardımında bulunulduğu belirtilerek, söz konusu kira yardımının beyan edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde, gelire giren kazanç ve irat unsurları sayılmış olup, bunlar ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları ve diğer kazanç ve iratlar olarak hüküm altına alınmıştır.

    Mezkûr Kanunun 70 inci maddesinde de; aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, müteahhit firma tarafından yıkılan gayrimenkulünüz için tarafınıza ödenen ve aylık kira yardımı olarak belirtilen bedel, kiralama işlemine dayanmamakta olup, yardım niteliğindeki bu ödemelerin, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesi kapsamında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Bu itibarla, anılan proje kapsamında yıkılan gayrimenkulünüz nedeniyle tarafınıza ödenen söz konusu tutarların, gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesine gerek bulunmamaktadır.


    Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024 Yılına Ait Fatura 2025 Yılına Kaydedildiğinde KDV İndirimi Mümkün mü?
    Sonraki İçerikLimited şirket ortaklarından en az birinin şirket müdürü olması gerekmektedir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz