Ana Sayfa Vergi Kendi ürettiği ekmekleri semt pazarlarında satanlar basit usul mükellefi olur mu?

    Kendi ürettiği ekmekleri semt pazarlarında satanlar basit usul mükellefi olur mu?

    ...95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında bulunmayan Çarşamba ilçesinde yaptığınız ekmek, pasta ve unlu mamullerin perakende ticareti faaliyetinden dolayı basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmakta olup  üretmiş olduğunuz ürünleri semt pazarında belediyenin tahsis etmiş olduğu yerde haftanın bir günü satmanız basit usulde vergilendirilmenize engel teşkil etmeyecektir.

    523
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    13649056-120.01.01[2019/ÖZE-11]-6522

    02.02.2021

    Konu

    :

    Basit Usulde Vergilendirme hk.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ekmek, pasta ve unlu mamullerin perakende ticaretinden dolayı basit usulde vergi mükellefi olduğunuz belirtilerek, faaliyet konunuz çerçevesinde üretmiş olduğunuz ürünleri semt pazarında belediyenin tahsis etmiş olduğu yerde haftanın bir günü satmanız halinde, basit usulde vergilendirmeye devam edip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

    Mezkur Kanunun “Basit Usulün Hududu” başlıklı 51 inci maddesinde, basit usulden faydalanamayacak mükellefler sayılmış olup anılan maddenin verdiği yetkiye istinaden çıkartılan 12/01/1995 tarih ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile büyükşehirlerde bazı faaliyetleri yapan mükellefler gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.

    Söz konusu kararnamede, 02/07/2013 tarihli ve 2013/5080 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik ile 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerler, 95/6430 sayılı kararname kapsamı dışına çıkartılmıştır. Böylece, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunla büyükşehir kurulan yerler ile büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerde 95/6430 sayılı kararnamede sayılan iş grupları itibariyle faaliyette bulunan mükelleflerin, diğer şartları da taşımaları kaydıyla basit usulde vergilendirilmelerine devam olunması sağlanmıştır.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında bulunmayan Çarşamba ilçesinde yaptığınız ekmek, pasta ve unlu mamullerin perakende ticareti faaliyetinden dolayı basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmakta olup  üretmiş olduğunuz ürünleri semt pazarında belediyenin tahsis etmiş olduğu yerde haftanın bir günü satmanız basit usulde vergilendirilmenize engel teşkil etmeyecektir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısa çalışma ödeneği biten personel için nakdi ücret desteğinden faydalanabilir mi?
    Sonraki İçerikHangi işletmeler serbest meslek mensubu olmadan beyannamelerini kendisi gönderebilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz