Ana Sayfa Vergi KDV’siz kur farkı gelirleri KDV beyannamesinin hangi bölümünde beyan edilmelidir?

    KDV’siz kur farkı gelirleri KDV beyannamesinin hangi bölümünde beyan edilmelidir?

    583
    0

    Aylık KDV beyannamemizi oluştururken KDV’siz elde edilen gelirlerimizi (sgk teşvik geliri, kur farkı gelirleri, faiz gelirler vb.) KDV beyannamemizin “Özel Matrah tabi işlemlerde matraha dahil olmayan bedel “bölümünde gösteriyoruz. Bu işlem doğru mudur?

    Yaptığınız işlem doğru değil Özel matrah bölümüne yazılmaz.

    Motorlu taşıtların ticareti ile ilgili faaliyet gösteren bir mükellefim yurtdışına özel tekne satışı (ihracatı) yaptı. Bu durumda ihracat götürü gider hesaplaması yapabilir miyim? 

    GVK 41. maddesine göre; gider yazılır.

    İndirilecek Giderler Madde 40 Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir: 

    1.Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; ( (İHRACAT, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hâsılatın BİNDE BEŞİNİ AŞMAMAK ŞARTIYLA yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilirler) (Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira 5.500 Türk lirasına (313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2021 yılında uygulanmak üzere 6.000 TL) kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en 115.000 Türk lirasına (313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2021 yılında uygulanmak üzere 150.000) kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir.)


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir vergisi mükelleflerine aktifine kayıtlı taşınmaz satışında uygulanan vergi istisnası var mıdır?
    Sonraki İçerikTasfiyede olan bir firma geçmiş yıllara ait karlarının dağıtımını yaparsa gelir vergisi stopajı öder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz