Ana Sayfa Basından Kdv’de Reform!!! Düz oran dönemine geçilecek!!!

Kdv’de Reform!!! Düz oran dönemine geçilecek!!!

2247
0

KDV’DE REFORM!!! %10’LUK DÜZ ORAN DÖNEMİNE GEÇİLECEK!!!
Özel bir basın grubuna açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, sayıları 1 milyona ulaşan mükellefte “düz oranlı flate rate” KDV sistemine geçileceğini açıkladı. Ağbal, üretim aşamasında KDV ödemelerinin sahte belge trafiğine yol açabildiğini belirterek, mükellefi belgelendirme külfetinden kurtarıp satıştan %10 KDV isteyeceklerini söyledi.
Bakan, İngiltere’deki KDV sistemini yerinde inceleyip analiz ettiklerini, sektörden önerileri topladıklarını, birkaç hafta içinde konuyu Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na (EKK) ve ardından da Bakanlar Kurulu’na getireceklerini ifade etti.

Ayrıca Maliye Bakanı yapılması planlanan işlerle ilgili de ana başlıkları ile açıkladı;
1- Denetimler Azalacak!!!
Maliye Bakanı Ağbal, KDV reformuyla işletmeler için kolaylık getireceklerini, İngiltere’de KOBİ’lere başarılı bir şekilde uygulanan “flate rate” olarak adlandırılan, düz oranlı vergi sistemini Türkiye’de uygulayacaklarını söyledi.  Bakan %18 KDV’ye tabi satış yapan mükelleflerden %10 oranında vergi alacaklarını açıkladı. Bakan, KDV ile ilgili yerine getirilecek sistemi şu sözlerle ifade etti;
“Normalde %18 KDV toplayan mükellefe, ‘Bize %10’unu ver, tek tek faturalarla biz de uğraşmayalım, sen de uğraşma. Hasılatının %10’unu KDV olarak öde’ diyeceğiz. Mükellef faturalarını gene toplayacak. Özellikle KOBİ’lerde bu uygulama, sistemi basitleştiriyor. İşletmeler bazı giderleri faturalaştıramıyorlar. O zaman yüksek KDV ile karşılaşmamak için başka yollara yöneliyorlar. Bu düzenlemeyle Maliye açısından denetim ihtiyacı azalacak. Açık söylemek gerekirse zaman zaman sahte belge trafiğini doğuran önemli faktörlerden biri budur. İşletmeler belgeleyemedikleri harcamaları belgelemek için sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanabiliyor.”

2- Devreden KDV Sistemine Son!!!
Bakan Ağbal, yapılacak düzenlemeyle yatırım, üretim ve ihracat üzerinde KDV’nin yük olmaktan çıkarılacağını söylerken devreden KDV uygulamasına son vereceklerini belirtti. Mevcut uygulamada yatırım veya üretim aşamasında 100 TL KDV ödeyen mükelleflerin, yaptıkları satışlarda topladıkları KDV’yi bu rakamdan indirdiklerini anlatan Ağbal, indirilemeyen vergi dolayısıyla devletin biriken KDV borcunun 140 milyar liraya ulaştığını anlattı.

3- İstisnalar Yerine Sıfır Oranlı Vergi Gelecek!!!
Türkiye’de halen %1, %8 ve %18 oranında KDV uygulandığını belirten Bakan, bazı mal ve hizmetlere ise KDV istisnası tanındığını belirterek, özellikle %18 oranındaki vergide indirim öngörmediklerini söyledi.

4- İhracatçı ve Yerli KDV Farkı Kalkacak!!!
Bakan, ihracatçı ile yerli üretici arasındaki KDV farkını da ortadan kaldıracaklarını açıklarken ithal edilen aynı mal için her aşamada %8 KDV ödendiğini ve bu tür mallarda ithalatçıların daha sonra iade alacaklarını söyledi.

5- 30 Eylül’de Bitecek Vergi İndiriminde Süre Uzatılmayacak!!!
30 Eylül 2017 de süresi dolan beyaz eşyada, mobilyada ve konutta geçen yıl eylül ayında yapılan ve mart ayında uzatılan geçici vergi indiriminden bahseden Maliye Bakanı, vergi indirimi süresini uzatmayacaklarını söyledi ve bunların geçici vergi indirimleri olduğunu ifade etti.

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikGemi Sahiplerinin Ortaklıkları Nasıl Sona Erer?
Sonraki İçerikÖlüm veya İflas Olsa Bile Gemi Ortaklığı Sona Ermez!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz