Ana Sayfa Vergi KDV Tevkifatı Nedir?

    KDV Tevkifatı Nedir?

    5286
    0

    1- Amaç KDV tahsilatını garantiye almak mıdır?
    Evet.
    3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.

    2- İkametgahı Türkiye’de olmayanlar için mi Tevkifat Yapılır?
    Hayır.
    Vergi alacağını güvence altına almak amacıyla düzenlenen bu madde sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar için öngörülmüş değildir. Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de verginin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilecektir.

    3- Tevkifatı  (Kesintiyi) kim yapacaktır?
    Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır (Yani Müşteriler/Alıcılardır). Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklardır.

    KDV Tevkifat uygulaması kapsamında Satıcıları tarafından Müşterilere yapılan mal ve hizmet teslimleri üzerinden Müşteriler belirlenen oranlardaki KDV’yi Satıcı(Tedarikçi) yerine onun adına 2 nolu KDV beyannamesi ile kendi vergi dairelerine beyan edecek ve ödeyeceklerdir. Müşteriler ödedikleri bu KDV’yi 1 nolu KDV beyannamelerinde indirebileceklerdir.

    4- KDV Tevkifat Uygulaması isteğe bağlı mıdır?
    KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Maliye Bakanlığınca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığınca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.

    5- Tam KDV Tevkifatı nedir Kısmi KDV Tevkifatı nedir?
    KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil, bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

    “Tam tevkifat” işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi; “kısmi tevkifat” ise hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise işlemi (teslim veya hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

    Kaynak: Katma Değer Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikEngellilik Derecesi %90 Üzerinde Olan Kişilerde İstisna Kapsamına Giren Taşıtlar Nelerdir?
    Sonraki İçerikFaturada Yanlışlıkla da Olsa Fazla KDV Hesaplarsanız Bunu Ödemek Zorundasınız!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz