Ana Sayfa Muhasebe KDV kanunun 13/f maddesine göre satış faturamızı nasıl düzenleyeceğiz?

KDV kanunun 13/f maddesine göre satış faturamızı nasıl düzenleyeceğiz?

2520
0

 Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde kimyasal maddeler üreten bir firmam bulunmakta. Ordu adına ihaleyi kazanmış bir firma bizden ürün almak ister. Kendilerinin 3065 sayılı kanunun 13/f ye işlem yaptıklarını söylemekteler.

Biz bu maddeyi incelediğimiz de Ulusal güvenlik kuruluşu tarafından ayrıca onayladığı listedeki mal ve hizmetlerin KDV den müstesna olarak temin edilebilmesi için örneği (EK: 11C) de yer alan, yetkili birim amirinin mühür ve imzasının tatbik edileceği belge düzenlenerek yüklenicilere verilir.

Bu belge 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak yüklenici mükellef tarafından saklanır ve gerektiğinde yetkililere ibraz edilir. Yüklenici kuruluş, mal ve hizmet alımları sırasında ulusal güvenlik kuruluşu tarafından kendisine verilen istisna belgesi ile onaylı listenin (ilgili bölümü firma kaşesi tatbik edilen ve yetkilileri tarafından imzalanan) bir örneğini satıcı mükellefe ibraz eder.

Satıcı, yüklenici firma adına düzenleyeceği faturaya söz konusu belgenin tarih ve sayısını da yazmak suretiyle teslim ve hizmet bedeline KDV uygulamaz şeklinde karşımıza çıkmakta.

Ordu İkmal komutanlığı ile yaptıkları sözleşmeyi, bizim onlara satacağımız ürünün 13/f de mevcut olduğunu gösterir listeyi, Vergi dairesine verilmek üzere istisna kapsımda olduklarını belirten dilekçeyi ıslak imzalı olarak tarafımıza gönderdiler.

  • Biz bu firmaya 13/f kapsamında KDV siz fatura kesebilir miyiz?
  • KDV’yi hiç mi uygulamayacağız ya da uygulayıp diğer istisnalar gibi nakit iade veya mahsuben iade mi isteyeceğiz?

Tesliminiz KDV 13/f kapsamında ise KDV’siz fatura düzenlenir.

Yapılan satış KDV beyannamesinde istisnalar bölümünde gösterilir. İade hakkı doğarsa iade veya mahsup yapılır.

 

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Mal ihracında KDV istisnasının tevsiki nasıl yapılır?

 

 

 

Stoklarda KDV’li aldığımız kitapları da satarken KDV istisnası uygulayacak mıyız?

 

 

Aktife kayıtlı binanın satışını KDV istisnası ile yaptık beyannamede nasıl göstereceğiz?

 

 

Önceki İçerikHisseli mülk sahiplerini Ba formunda ayrı ayrı mı bildireceğim?
Sonraki İçerik09 Mart 2019 Tarihli ve 30709 Sayılı Resmi Gazete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz