Ana Sayfa Muhasebe KDV beyannamesindeki kümülatif satış tutarındaki hata için düzeltme beyannamesi verilmelidir

    KDV beyannamesindeki kümülatif satış tutarındaki hata için düzeltme beyannamesi verilmelidir

    1016
    0

    KDV beyannamesi verirken satış faturası (KDV’siz ) 250 TL daha fazla işlenerek bildirilmiştir. KDV’siz olduğu için KDV etkileyen bir durum yoktur. Fakat kümülatifimi artırmıştır. düzeltmemiz vermemiz gerekir , yoksa gelecek ayın KDV beyannamesinde herhangi bir sütunda bildirerek düzeltebilir miyiz?

    Düzeltme beyananmesi verilmesi gerekir.


    Özelge: Özel Hesap Dönemi Sonunda KDV Kümülatifi hk.


    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.21.15.01-kdv-2010/136-24

    20/08/2011

    Konu

    :

    Özel Hesap Dönemi Sonunda KDV Kümülatifi

    İlgide kayıtlı dilekçenizde 1 Temmuz-30 Haziran döneminin şirketinize özel hesap dönemi olarak tayin edildiği, 1 No.lu KDV beyannamesinin 44 no.lu “Teslim ve Hizmet İşlemlerinin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (Kümülatif)” satırındaki tutarın özel hesap döneminin bittiği Haziran döneminden sonraki Temmuz ayında mı, yoksa takvim yılı olan Ocak ayında mı sıfırlanacağı hususunda tereddüt edildiği belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KDV Kanununun 1 inci maddesinde,  ticari, sinai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler ile her türlü mal ve hizmet ithalatının katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça mükellefler KDV yönünden gerçek usulde vergilendirilmekte ve vergi, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh edilmektedir. Tarh edilen verginin yasal dayanağı olan KDV beyannamesinde “Teslim ve Hizmet İşlemlerinin Karşılığını Teşkil Eden Bedel” in  aylık ve kümülatif  tutarları bulunmakta olup, bu tutarlar söz konusu beyannamenin 43 ve 44 no.lu satırlarında yer almaktadır.

    KDV Beyannamesinin 44 no.lu satırı (Teslim ve Hizmet İşlemlerinin Karşılığını Teşkil Eden Bedel- Kümülatif) 43 no.lu satırdaki (Teslim ve Hizmet İşlemlerinin Karşılığını Teşkil Eden Bedel-Aylık) rakamların kümülasyonu için açılmıştır. Bu satır takvim yılı itibariyle Ocak ayından başlamak üzere Aralık ayının sonuna kadar 43 üncü satırlara yazılmış olan rakamlar toplamını göstermektedir. Özel hesap dönemi bulunan mükelleflerin de bu kümülasyonu Ocak ayından itibaren başlatmaları gerekmektedir. Yıl içinde işe başlayanlar ise işe başladıkları aydan itibaren 43 üncü satırdaki rakamların kümülasyonunu bu satırda göstermektedirler. Ocak ayında 43 ve 44 üncü satırlardaki rakamlar eşit olup, Şubat ve müteakip aylarda 44 üncü satır takvim yılı başından ilgili ayın sonuna kadar olan süreye ait 43 üncü satırlar toplamını göstermektedir.

                Bu itibarla tarafınıza özel hesap dönemi tayin edilmiş olsa bile 1 No.lu KDV beyannamesindeki “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını  Teşkil Eden Bedellerin (kümülatif)” takvim yılı esas alınarak, yani Ocak ayında başlanılarak Aralık ayında tamamlanması  ve yeni döneme  girildiğinde bu işlemin aynı şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik92 seri no’lu gider vergileri genel tebliği
    Sonraki İçerikYurt dışında bulunan firmaya ödeme yaparken stopaj yapılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz