Ana Sayfa Duyurular Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı Ocak–Ağustos 2020 döneminde azaldı

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı Ocak–Ağustos 2020 döneminde azaldı

765
0

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Çek Bilgileri

Ağustos 2020

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı geriledi.

Bankalara, 2020 yılının Ocak – Ağustos döneminde ibraz edilen 417 bin keşideciye ait 9,3 milyon adet çekin toplam tutarı 614 milyar TL oldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre; çek adedi yüzde 15, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) ise yüzde 11 gerilerken, çek tutarı yüzde 7 artmıştır.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı azaldı.

Ocak – Ağustos 2020 döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 22,4 bin keşideciye ait 150,6 bin adet çekin toplam tutarı 9,5 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 12,7 bin keşideciye ait toplam 2,5 milyar TL tutarındaki 39 bin adet çek daha sonra ödendi.

Geçen yılın aynı ayına göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 52, çek adedi yüzde 63, tekil keşideci sayısı ise yüzde 49 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi.

Ağustos 2020 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak bir önceki yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 1,4, adet olarak ise 1,4 puan gerileyerek yüzde 1,3 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

2020 yılı Ocak – Ağustos döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin, keşideci sayısının ve çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 5,4 ile Mardin, yüzde 4,2 ile Bayburt, yüzde 3,7 ile Hakkari, 3,5 ile Artvin ve yüzde 3,3 ile Van oldu.


Kaynak: TBB Verileri 15.09.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikOrtaklardan alacaklar hesabındaki bakiye sermaye azaltımında kullanılabilinir mi?
Sonraki İçerikŞirket temsilcilerinin haklarını mahkeme yolu ile kısıtlayabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz