Ana Sayfa Vergi Kargo taşımacılık hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanır mı?

    Kargo taşımacılık hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanır mı?

    3318
    0

    16.02.2021 Tarihinde yayınlanan Resmî gazetede KDV tevkifatına tabi olacak sektörler ve kapsamları genişletildi. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız. Nakliye, Depolama ve lojistik hizmet bedeli faturaları kesiyoruz. 01 Mart 2021 Tarihinden itibaren nakliye hizmeti için keseceğimiz faturalara 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulayacağız. 

    Firmamızdan nakliye hizmeti alan tüm sektörlere mi 2/10 oranında KDV tevkifatı mı uygulayacağız, KDV tevkifatına tabi belli sektörlere mi tevkifat uygulayacağız; yoksa tüm sektörlere mi? 

    Lisanslı depoculuk yapmıyoruz (Gümrüklü antrepo değiliz), serbest depoculuk yapıyoruz, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığımız L1(Lojistik Belgesi) ve R1 (Yurt İçi Taşıma Organizatörlüğü Belgesi) belgelerimiz var, bu belgelere istinaden taşıma işleri yapıyoruz, kargo şirketleri 2/10 tevkifattan muaf tutulmuş, lojistikçiler de bu muafiyete tabi mi? Depolama ve lojistik hizmet bedeli olarak kestiğimiz faturalar, 2/10 tevkifata tabi olacak mı?

    KARGO TAŞIMACILIĞI haricindeki tüm karayolu taşımacılığı yapan mükellefler tevkifat kapsamına alınmıştır. Depolama taşıma işlemi değildir. Lojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerinin tamamıdır. Bu işlemlerin kapsamda olup olmayacağı konusunda tebliğde açıklık olmadığı için yorum yapamıyoruz. GİB’den özelge alınız…

    Sizin de bildiğiniz gibi tebliği de aşağıdaki ifade yer almaktadır.

    Taşımacılık Hizmetleri Kapsam ……..kara yoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir. Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir. ………. 

    Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz. Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır.”


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYabancı uyruklu personeller ücretsiz izin kullanabilir mi?
    Sonraki İçerikMeslek mensupları ticari şirketlere ortak olabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz