Ana Sayfa Dünya Karadağ, İthalat Gümrükleme Süresini Kısalttı

    Karadağ, İthalat Gümrükleme Süresini Kısalttı

    383
    0

    Dünya Bankası Grubu’nun (WBG) bir üyesi olan Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) desteğiyle Karadağ, ithalat gümrükleme süresini 8 saatten 30 dakikaya indirirken, gümrük terminallerinin kullanımına ilişkin gümrükleme maliyetlerini önemli ölçüde azalttı.

    IFC, Mina-ajans’a mal akışını kolaylaştırmak için Karadağ Gümrük İdaresi’nin Dünya Bankası Grubu’nun birkaç yıllık desteğini takiben yeni yaklaşımlar ortaya koyduğunu söyledi.

    Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) ayrıca, “Başlangıçta, ticaret sürecindeki her adımı daha iyi anlamak ve tüccarlar için engellerin nasıl çözüleceğini daha iyi anlamak için bir zaman yayın çalışması yapıldı. Tavsiyeler, müteşebbislerin mal ithal etmesine ve gümrük formalitelerini daha kolay gerçekleştirmesine olanak tanıyan gümrük prosedürlerini basitleştirmeye odaklandı” dedi.

    IFC, ticari uyumluluk standartlarını karşılayan veya aşan tüccarlar için basitleştirilmiş ve kağıtsız bir gümrükleme çerçevesi geliştirmek için Karadağ gümrükleriyle birlikte çalıştı.

    IFC, “Yeni standart işletim prosedürleri geliştirildi ve gümrük yazılım sistemi, haftanın 7 günü, günde 24 saat malların gümrükten çekilmesini sağlamak için yükseltildi” dedi.

    Yeni rejim, Kips isimli Karadağlı firma da dahil olmak üzere iki şirketle pilot olarak uygulandı.

    Şirketler, ‘güvenilir tüccar’ olmak ve yeni rejimden yararlanmak için kapsamlı bir akreditasyon sürecinden geçti.

    IFC, “Bu rejim, kriterleri karşılamak, mali açıdan istikrarlı olduklarını ve son üç yılda gümrük ve vergi yasalarına tam uyumlu olduklarını ve ticari ve nakliye kayıtlarını yönetmek için etkili bir sisteme sahip olduklarını kanıtlamak için bir öz değerlendirme sürecini içeriyordu” dedi.

    Gümrük yetkilileri bilgileri doğrulamak için daha sonra şirketleri ziyaret etti ve değerlendirdi. Gümrük tarafından yetkilendirildikten sonra, güvenilir tüccarlar düşük oranda fiziksel muayene ve muayeneden, hızlı serbest bırakma sürelerinden ve elektronik belgeleri kullanma yeteneğinden yararlanır.

    IFC, “Fiziksel olarak gümrüğe gönderilen altı kağıt belge yerine elektronik olarak tek bir belge sunulur” dedi.

    Önemli bir avantaj, gümrük işlemlerinin artık iç terminalin kısıtlı saatlerine güvenme ihtiyacını ortadan kaldırarak şirketlerin tesislerinde gerçekleştirilebilmesidir.

    IFC, “Bu, gümrük terminallerinin kullanımı, terminale gidiş ve şirket tesislerine geri dönüş ile ilgili gümrükleme maliyetlerini, araç barındırma maliyetlerini, gümrük acentesi ücretlerini önemli ölçüde azaltır” diyerek, daha az evrak işi ve daha az denetimin ücretleri ve maliyetleri azalttığını ve daha az zorluk ve gecikmeye yol açtığını da sözlerine ekledi.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı / Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYapılan yatırımlarla Türkiye’de fiber uzunluğu 2016 yılından 2020 yılına gelindiğinde %45’lik artış ile 400 bin kilometrenin üzerine çıktı
    Sonraki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında kayıtlardan çıkarılacak ürünler için düzenlenecek fatura ne zamana kadar beyan edilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz