Ana Sayfa Muhasebe Kar dağıtımı yasağı sona erdi!

    Kar dağıtımı yasağı sona erdi!

    6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'na 16.4.2020 tarihinde eklenen bir madde ile (Geçici 13'üncü madde) ile ge Sermaye şirketlerinin kar dağıtımına 30 Eylül 2020 tarihine kadar yasak ve sınırlamalar getirilmişti. Ardından bu yasak 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştı.

    667
    0

    Şirketler geçmiş yıl karlarını serbestçe dağıtabilecek.

    6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na 16.4.2020 tarihinde eklenen bir madde ile (Geçici 13’üncü madde) ile ge Sermaye şirketlerinin kar dağıtımına 30 Eylül 2020 tarihine kadar yasak ve sınırlamalar getirilmişti. Ardından bu yasak 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştı.

    Yasağın sona erdiği tarihte veya öncesinde yasağın uzatılmasına dair bir karar yayınlanmadığı için yasak ve kısıtlamalar 1 Ocak 2021’den itibaren fiilen sona erdi.

     


    Konu ile ilgili geçici madde aşağıdadır.

    GEÇİCİ MADDE 13 – (Ek:16/4/2020-7244/12 md.)

    (1) Sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verilebilir, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemez. Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketler hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz. Bu fıkrada belirtilen süreyi üç ay uzatmaya ve kısaltmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. (1)

    (2) Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının yüzde yirmi beşini aşan kısma ilişkin ödemeler birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar ertelenir.

    (3) Bu maddenin kapsamına giren sermaye şirketlerine ilişkin istisnalar ile uygulamaya dair usul ve esasları belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü almak suretiyle Ticaret Bakanlığı yetkilidir.

    ________________

    (1) 18/9/2020 tarihli ve 31248 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2948 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu fıkrada belirtilen sürenin üç ay uzatılmasına karar verilmiştir.

     

     


    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu Geçici Madde 13
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDefter Beyan Sistemi 2021 Yılı Defterleri için Duyuru
    Sonraki İçerikEn yüksek aylık reel getiri Aralık ayında TÜFE ile indirgendiğinde %8,57 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz