Ana Sayfa Vergi Kanuni merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükelleflerin yanında çalışan personeller gelir vergisinden istisna...

    Kanuni merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükelleflerin yanında çalışan personeller gelir vergisinden istisna mıdır?

    559
    0
    Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14 numaralı bendinde, “Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler gelir vergisinden istisnadır.” açıklamasına istinaden irtibat bürosunda çalıştırılan personele yapılacak ücret ödemelerinden belirli şartlar dahilinde tevkifattan istisnadır. Bu şekilde tevkifat kesintisi yapılmadan alınan ücret 2020 yılı için 600.000 TL aşması halinde Yıllık Beyanname verilmesi gerekir mi? 

    GVK 23/14 Maddesinde Yer Alan İstisnalar: Gelir Vergisi Kanunu’nun 23.maddesinin 14 numaralı bendinde; ‘’

    a) kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işvereninin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler, 

    b) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin, Ekonomi Bakanlığından alınan izne istinaden kurulan bölgesel yönetim merkezlerinde münhasıran merkezin faaliyet izni kapsamında istihdam ettikleri hizmet erbabına Türkiye dışında elde ettikleri kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler’’ gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır. 

    Bu hükme göre, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi kurumların bünyesinde çalışan hizmet erbabına ödenen ücretlere bu istisnaların uygulanabilmesi için; 

    1- Türkiye’de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef durumunda olması,

    2- Dar mükellef işveren çalışanı kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması, hizmet akdi ile işverene tabi değilse gelirin ücret olarak nitelendirilmesi söz konusu olmaz. Örneğin serbest meslek kazancından söz edilebilir. 

    3- Dar mükellef işverenin Türkiye’de personeline yapılacak ödemenin yurt dışı kazançlarından karşılanması, 

    4- Ücretin döviz olarak ödenmesi, (Yurt dışından döviz olarak gelen paraların Merkez Bankası veya diğer bankalarda bozdurularak Türk parası olarak ödendiğinin belgelenmesi halinde de bu şart yerine getirilmiş sayılır.) 

    5- Ödenen ücretin dar mükellef işverenin Türkiye’deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi, şartlarının bir arada mevcut olması gerekmektedir. 

    Yıllık Beyan: Yukarıdaki şartların KARŞILANMAMASI durumunda yabancı işverenden Türk vatandaşlarınca (Türkiye’de yerleşmiş sayılanlar dahil) elde edilen ücret geliri yıllık beyanname ile beyan edilecektir. 

    GVK 23/14 kapsamında olanlar için tutarı ne olur ise olsun Yıllık beyanname verilmez.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali müşavirler e-Deftere tabi müşterilerinin defterlerini hangi ücret üzerinden tutabilir?
    Sonraki İçerikİlişiksizlik yazısına istinaden İnşaat maliyetleri hangi tutar üzerinden hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz