Ana Sayfa Muhasebe Kamu kurumlarına çeviri hizmetlerine istinaden düzenlenen serbest meslek makbuzlarında KDV tevkifatı olmalı...

    Kamu kurumlarına çeviri hizmetlerine istinaden düzenlenen serbest meslek makbuzlarında KDV tevkifatı olmalı mıdır?

    2146
    0

    Şirketimiz 5018 sayılı cetvelde yer almamak ile yarıdan fazlası kamu kaynaklı kurumlara ait olduğundan dolayı belirlenmiş alıcılar arasında yer almaktadır. Özelgemiz ile sabittir. Şirketimiz belge çeviri (tercüme hizmeti) almaktadır. Bu kapsamda tarafımıza düzenlenen serbest meslek makbuzu için KDV tevkifatı yapmamız gerekmekte midir?

    – Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan DANIŞMANLIK, MÜŞAVİRLİK, DENETİM VE BENZERİ HİZMETLER KDV TEVKİFAT KAPSAMINA GİRMEKTEDİR. (9/10)

    Yapım işlerinden bağımsız ve ayrı olarak verilen mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler bu bölüm kapsamında değerlendirilir. Herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilmek ve bedeli ayrıca belirlenmek kaydıyla eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilir.

    Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler prensip olarak tevkifat kapsamına girmemektedir. Avukatların verdikleri DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ise KDV tevkifatına tabidir.

    Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa, bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde, toplam sözleşme bedeli üzerinden tevkifat uygulanır.

    Uluslararası gözetim şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri ile araç, makine, teçhizat ve benzerlerinin kalite kontrol ve test edilmesine ilişkin hizmet alımları da tevkifata tabidir. Ancak, yazılı ve görsel medya takip hizmetleri ile ilan, reklâm ve benzeri hizmetler danışmanlık ve denetim hizmetleri kapsamında değerlendirilmez.

    BAHSETİĞİNİZ HİZMET KDV TEVKİFATI KAPSAMINDA DEĞİLDİR.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGecikme faizi ve cezalar hangi hesapta takip edilmelidir?
    Sonraki İçerikYurtdışındaki dar mükellef firmadan alınan hizmet faturasına KDV2 ve stopaj uygulamalı mıyız?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz