Ana Sayfa Duyurular Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanının 10. Yıl Mesajı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanının 10. Yıl Mesajı

449
0

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanının 10. Yıl Mesajı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, ülkemizde etkin bir kamu gözetimi sistemini oluşturmak üzere kurulmuş 10 yaşında genç bir kurum olarak ülkemiz mali ekosisteminde finansal raporlama ve bağımsız denetim alanlarında fark yaratmıştır. Bu alanlarda sağlanan nitelikli iyileştirmeler ve gözetim süreçleri, piyasa aktörlerinin karar alma aşamalarında kullanacağı ana bilgilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmış, sermaye piyasalarına duyulan güvenin tesisini sağlamış ve dolayısıyla ülkemizin ekonomik büyümesini desteklemiştir.

Tarafsız, doğru ve güvenilir bir finansal raporlama ve bunun teminatı olan güçlü bir bağımsız denetim sistemi ile bunlar üzerinde kurulacak etkin bir kamu gözetimi rejimi, tüm güçlü ekonomiler için olduğu gibi Türkiye ekonomisi açısından da kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda Kamu Gözetimi Kurumu, yüksek kalitede ve güvenilir bir finansal raporlama ve bağımsız denetim ortamı oluşturmak vizyonu ve söz konusu alanları düzenleyici ve denetleyici pozisyonuyla kuruluşundan bu yana ülkemiz mali ekosisteminde finansal raporlama ve bağımsız denetim alanlarını iyileştirerek ve niteliğini yükselterek piyasa aktörlerinin karar alma süreçlerinde kullanacağı ana bilgilerin doğruluğunun ve güvenilirliğinin sağlanması, bu sayede sermaye piyasalarına duyulan güvenin tesis edilmesi ve dolayısıyla ekonomik büyümenin desteklenmesi yönünde pek çok önemli çalışmaya imza atmıştır.

Kurumumuzun kuruluşunun üzerinden henüz 5 yıl geçmişken, ülkemizdeki kamu gözetimi, kalite güvence, inceleme ve yaptırım sistemleri; Avrupa Komisyonu’nun 25 Temmuz 2016 tarihli ve (EU) 2016/1223 sayılı Uygulama Kararı uyarınca, 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren AB üyesi ülkelerle eşdeğer kabul edilmiştir. Aynı şekilde, İsviçre Hükümeti ve Brexit sonrası için İngiltere Finansal Raporlama Komitesi benzer eşdeğerlik kararları almıştır. Söz konusu eşdeğerlik kararlarıyla; devredilebilir menkul kıymetleri AB üyesi ülkelerin, İsviçre’nin ve İngiltere’nin düzenlenmiş piyasalarında işlem gören işletmelerimizin, ülkemiz denetçileri tarafından düzenlenen denetim raporları, bu ülkelerde geçerli hale gelmiştir. Bununla birlikte, bağımsız denetimi düzenleyici otoritelerin uluslararası alandaki birliği olan Uluslararası Bağımsız Denetim Düzenleyicileri Forumunun Yönetim Kurulunda, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurumunun çalışma ve danışma kurullarında ve diğer bazı uluslararası kuruluşların çeşitli organlarında yer alarak uluslararası bağlamda alınan kararlar ve yapılan düzenlemelere ülke olarak katkıda bulunulmaktadır.

Kurumumuzun kuruluşunun 10. yılında, ülkemizdeki finansal raporlama uygulamaları ile finansal tablo okuryazarlığının geliştirilmesine katkı sağlama amacıyla eğitim faaliyetlerimizin artırılmasının yanı sıra, bağımsız denetimin kalitesinin artırılmasına yönelik faaliyetlere de yoğunlaşacağımız bir dönem bizleri beklemektedir. Ayrıca elektronik ortamda işlediğimiz finansal tablo verilerini kullanarak bağımsız denetime tabi olan ilk etapta yaklaşık 10.000 işletmemizin kurumsal, finansal ve özkaynak yapılarını güçlendirilmesinde faydalanacakları “Finansal Analiz Platformu” da kısa süre içerisinde hayata geçirilecektir. Bu çerçevede, inceleme ve uygulama süreçlerini daha hızlı ve etkin şekilde sonuçlandırmak üzere yeni yaklaşımlar geliştirme çalışmalarımız da devam edecektir.

Son olarak, 10 yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde ve Kurumumuzun mevcut durumuna ulaşmasında emeği geçen gelmiş geçmiş tüm Kurum çalışanlarına ve değerli katkılarını esirgemeyen paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

Rıza ÇELEN

KGK Başkanı

 


Kaynak: KGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2022 yılında e-deftere geçeceğiz. Yapmamız gerekenler nelerdir?
Sonraki İçerikŞirket ortaklarının adres değişiklikleri gerçek kullanıcı bildiriminde ne kadar süre içerisine bildirilmelidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz