Ana Sayfa Muhasebe İthalde eksik ödenen KDV bir yıl sonra ödenirse indirim konusu yapılabilir...

    İthalde eksik ödenen KDV bir yıl sonra ödenirse indirim konusu yapılabilir mi?

    454
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.41.15.01-KDV-2010/47-215

    27/12/2011

    Konu

    :

    İthalde eksik ödenen KDV’nin indirimi

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda 2009 yılında yapmış olduğunuz ithalat nedeniyle eksik ödendiği anlaşılan ve 2010 yılında ödenmesi yapılan gümrük vergisinin gider unsuru olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve buna isabet eden katma değer vergisinin (KDV) indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun

    – 1 inci maddesinin 2 nci bendinde; her türlü mal ve hizmet ithalinin KDV’ye tabi olduğu,

    – 29/1-b maddesinde de; mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödedikleri KDV’yi indirebilecekleri,

    – 29/3 maddesinde indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vukuu bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikanın kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,

    – 48 inci maddesinde; “Bu kanuna göre vergisi ödenmeden veya eksik ödenerek yurda sokulan eşyaların hiç alınmamış veya eksik alınmış KDV’leri hakkında Gümrük Kanunundaki esaslara göre işlem yapılacağı, ancak, indirim hakkı tanınan işlemlere konu eşyanın serbest dolaşıma girdiği tarihin içinde bulunduğu veya sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak vergi dairesine verilen beyannamelere göre ödenen KDV’nin (sorumlu sıfatıyla ödenenler hariç), ithalde hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi nedeniyle tahsili gereken KDV’den düşüleceği,

    hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, 2010 yılında ödemesi yapılan gümrük vergisi farkının 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40/6 ncı maddesi gereği kurum kazancınızın tespitinde gider olarak değerlendirilmesi söz konusu olmayıp, maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

    Öte yandan, 2009 yılında yaptığınız ithalat işleminde eksik ödendiği bildirilen ve 2010 yılında Gümrük Müdürlüğüne ödemesi yapılan gümrük vergisine isabet eden KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vukuu bulduğu takvim yılının aşılması sebebiyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakta olup, söz konusu vergi kurum kazancının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKKTC’de tüketici fiyatları genel endeksi Kasım 2019’da %0,47 düştü
    Sonraki İçerikTurizm payı beyannamesini elektronik ortamda göndermek üzere aracılık yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişiler kimlerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz