Ana Sayfa Duyurular İthalat Rejimi Kararına Ek Karar Kapsamında Bazı Ürünlerin İthalatında İlave Gümrük Vergisi...

İthalat Rejimi Kararına Ek Karar Kapsamında Bazı Ürünlerin İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulanacak

İthalat Rejimi Kararına Ek Karar. Hangi Ürünlerin İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulanacak?

481
0

Cumhurbaşkanlığı, 28 Haziran’da Resmî Gazete’de “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” yayınladı. Bu kapsamda bazı ürünlerin ithalatına ilave gümrük vergisi uygulanacak. İstanbul Sanayi Odası (İSO) bu konuyla ilgili olarak üyelerini şu duyuru ile bilgilendirdi:

28 Haziran 2020 Resmî Gazete’de yayınlanan 2862 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında 400’ün üzerinde ürüne 30 Eylül 2020’ye kadar geçici yüzde 20’ye kadar, 01 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacaktır.

Buna göre ek gümrük vergisi uygulanacak bazı mallar şunlardır:

Tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, tarım ve hasat makineleri, çırçır makineleri,  bobinleme ve çilelemeye mahsus makineler, çözgü makineleri, eğirme makineleri, dairesel örgü yapan makineler, çözgülü örgü makineleri (Raschel tipi dahil),  dikiş-trikotaj makineleri, kurutma makineleri, ütü makineleri ve presler, yıkama, ağartma veya boyama makineleri , gemi vinçleri, pompalar (servis istasyonları veya garajlarda kullanılan türde yakıt veya yağ dağıtım pompaları, hava kompresörleri vb.) römorklar, kord bezi (naylon veya diğer poliamidlerden, poliesterlerden, kauçuk emdirilmiş vb.) sitrik asit, camlar (optik camdan olan buzlu, renkli dalgalı ve çizgili camlar,  mozaik veya benzeri tezyinat için cam küpler ve diğer küçük cam eşya vb.), ateş tuğlaları (magnezit ile zenginleştirilmiş, alumin içeren vb.), emniyet kemerleri, yapışkanlar, termostat, tartı alet ve cihazları, peruklar, kar küreyiciler, fırınlar (ergitme fırınları, ısıl işlem fırınları, izabe fırınları vb.), davlumbazlar, demir çelikten eşya (yassı hadde mamullerinden elde edilen profiller, yassı hadde ürünlerinden soğuk olarak şekil verilmiş veya işlenmiş olan profiller vb.) ,  demir veya çelikten boru bağlantı parçaları (rakorlar, dirsekler ve manşonlar gibi), paslanmaz çelikten teller, çapa ve filika demir aksamı, çengelli iğneler, toplu iğneler, dikiş iğnesi ve örücü iğnesi (işleme ve nakış iğnesi, örgü şişleri, tığlar), paslanmaz çelikten eviyeler ve lavabolar, küvetler, kablolar, kıymetli süs eşyası (tabii inci veya kültür inciler, safir, zümrüt yakut, akik taşları vb.) ile bazı muhtelif ürünleri kapsayan 400’ün üzerinde ürün için 30 Eylül 2020’ye kadar geçici olarak ürün bazında değişen oranlarda yüzde 2’den 20’ye kadar, bu tarihten sonra ise yüzde 2’den 10 puana kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacaktır.

Ayrıca, 28 Haziran 2020 Resmî Gazete’de yayınlanan 2863 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile güneş panellerinde kullanılması kaydıyla ithal edilecek yansıtıcı filmlerde ve plastik kart ve akıllı kart üretiminde kullanılmak üzere ithal edilecek plastik plakalar için gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Bu kararlar da 30 Eylül 2020’ye kadar geçerli olacaktır.


Kaynak: İSO Duyurusu 28.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirket ortaklarına ait sigorta poliçelerini gider olarak kullanılabilir miyiz?
Sonraki İçerikSerbest meslek erbaplarının hepsi e-Smm düzenlenmek zorunda mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz