Ana Sayfa Duyurular İthalat Rejimi Ek Kararı Kapsamında Bazı Ürünlerin İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulanacak

İthalat Rejimi Ek Kararı Kapsamında Bazı Ürünlerin İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulanacak

557
0

Cumhurbaşkanlığı, 20 Mayıs’ta Resmî Gazete’de “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” yayınladı. Bu kapsamda 800’ün üzerinde ürünün ithalatına ilave gümrük vergisi uygulanacak. İstanbul Sanayi Odası (İSO) bu konuyla ilgili olarak üyelerini şu duyuru ile bilgilendirdi:

“20 Mayıs 2020 Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında bazı ürünlere 30 Eylül 2020’ye kadar geçici yüzde 30’a kadar, 01 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacaktır.

Buna göre ek gümrük vergisi uygulanacak bazı mallar şunlardır:

İş makineleri, vinç, beton karıştırma araçları, metal işleme makineleri, enjeksiyon makineleri, tarım makine ve aletleri, süt sağma makineleri, kağıt işleme makineleri, taşlama tezgahları, lehim ve kaynak makineleri, baskı makineleri, büro makineleri, hava ve sıvı pompaları ve kompresörler için %0-10 arasında uygulanan gümrük vergileri ürün grubuna göre farklılık göstermekle birlikte %7-30 aralığına yükseltilmiştir.

Konveyörler, transmisyon milleri, elektrik akümülatörleri, pnömatik aletler, buji, fren balataları, sayaçlar, traş makinaları, televizyon alıcı cihazları, hoparlörler, basküller %0-14 arasında uygulanan gümrük vergileri ürün grubuna göre farklılık göstermekle birlikte %2,4-25 aralığına yükseltilmiştir.

Mermerler, granitler, mineral madenler, klorürler, sülfatlar, karbonatlar, asitler, model yapmaya mahsus patlar, işaret, yağmur, sis fişekleri, suni bağırsaklar, sert boru ve hortumlar, iç mekan duvar ve tavan için polistiren karolar, fotoğraf ve sinema filmlerinin sarılmasına mahsus makaralar, vulkanize edilmiş kauçuktan boru ve hortumlar, taşıyıcı kolan ve transmisyon kolanları, otomobil, otobüs ve kamyonlarda kullanılan türde sırt geçirilmiş dış lastikler, dolgu lastikleri, tekerlek bandajları, sertleştirilmiş vulkanize kauçuktan yapılan conta, yer döşemesi, paspas, silgi gibi eşyalar, motorlu araçlarda kullanılan kauçuk ve metal bağlantılı karoser, şasi malzemeleri, hayvan deri, postları ile bunların tabaklanmış ürünleri, mantar ve mantardan eşya, örgüler, örülmeye elverişli maddeler, sepetler için %0-6,5 arasında uygulanan gümrük vergileri  ürün grubuna göre farklılık göstermekle birlikte %5-30 aralığına yükseltilmiştir.

Çeşitli kağıt ve kartonlar ve bunlardan yapılmış bobinler, masuralar, makaralar, perakende olarak satılacak hale getirilmiş belli oranda pamuk veya sentetik ve suni filametlerden dikiş iplikleri, suni filamet iplikler, kauçuk ip ve halatlar, kaldırım, kaldırım kenar ve döşeme taşları, tuğla, karo, seramik eşya, plaka halinde kesme ve üfleme cam, ayna, camdan yapılmış boncuk, takı, eşya, demir ve alaşımlı çelikten yassı mamuller, diğer alaşımlı çelikten yassı mamul ve teller, bazı alüminyum eşyalar için %0-8 arasında uygulanan gümrük vergileri  ürün grubuna göre farklılık göstermekle birlikte %8-25 aralığına yükseltilmiştir.

Sıvılar için pompalar, elevatörler, hava veya vakum pompaları, hava veya diğer gaz kompresörleri, fanlar, sanayi ve laboratuvarlara mahsus olmayan fırın veya ocaklar, ısı değişikliği yoluyla maddelerin işlenmesi için makine, tesis ve laboratuvar cihazları, elektrikli olmayan şohbenler ve diğer su ısıtıcıları, kalenderler ve diğer hadde makinaları ve bunların silindirleri, paketleme ve ambalaj makinaları, insan tartan basküller, yangın söndürme cihazları, püskürtme tabancaları, buhar ve kum püskürtme makinaları, keçe veya dokunmamış mensucat imalatına ve finisaşına mahsus makine ve cihazlar, bilyalı ve makaralı yataklar, optik lifler, fotoğraf laboratuvarlarında kullanılan alet ve cihazlar, projeksiyon perdesi, resim, çizim ve hesap yapmaya mahsus aletler için %0-10 arasında uygulanan gümrük vergileri  ürün grubuna göre farklılık göstermekle birlikte %2,1-30 aralığına yükseltilmiştir.

İlave gümrük vergisi, gümrük idarelerince ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil olunacak ve genel bütçeye irat kaydedilecektir.

Söz konusu ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilerek işlem görmüş ürün olarak ihracı halinde varsa telafi edici verginin hesaplanmasında bu karar hükümleri uygulanmayacaktır.

İlgili Karar, 20 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Karara, aşağıda belirtilen bağlantıdan erişilebilmektedir.”


Kaynak: İSO Duyurusu 20.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılmasına ilişkin açıklamalar
Sonraki İçerikTaahhüt işleri kapsamındaki iş yerleri şube sayılacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz