Ana Sayfa Mevzuat İthal edeceğiniz eşyaya hangi ticaret politikası önlemleri uygulanır?

İthal edeceğiniz eşyaya hangi ticaret politikası önlemleri uygulanır?

526
0

İthalatta uygulanan ve ticaret politikası önlemleri olarak adlandırılan kontrol mekanizması, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. İthal edeceğiniz eşyaya ticaret politikası önlemlerinden hangilerinin uygulanacağının belirlenmesi için eşyanın hangi ülkeden çıkış yaptığının ve menşeinin bilinmesi gereklidir.

Ticaret politikası önlemleri, bir ülkenin dış ticaret politikasının uygulanmasını sağlayan en önemli enstrümandır. Bu önlemler, ithalatın kontrol edilmesini ve düzenlenmesini; yurtiçindeki üreticilerin ekonomik çıkarlarının ithalata bağlı nedenlerle zarar görmemesini sağlamak amaçlarıyla alınan bir dizi tedbirden oluşur. Ticaret politikası önlemleri anti-damping vergisi, korunma önlemi, gözetim önlemi, miktar kısıtlamaları (kotalar), tarife kontenjanı gibi farklı tür ve adlarla uygulanır. Bu önlemler, eşyanın ithali ve ihracı ile ilgili hükümlerle belirlenmiş tarife dışı önlemleridir.

Ticaret politikası önlemleri belirli ülkeler menşeli/çıkışlı eşyanın ithalatında uygulanmaktadır. Bu nedenle, ithalatınız sırasında sizden ithal etmek istediğiniz eşyanın ticaret politikası önlemi uygulanan ülkeler menşeli/çıkışlı olmadığını, başka ülke menşeli/çıkışlı  olduğunu kanıtlamanız istenir.

Başka bir ifadeyle, ithal etmek istediğiniz eşyaya indirimli gümrük vergisi oranı uygulanması veya gümrük vergisi alınmaması için eşyanızın “nereden geldiğini” ispatlamanız gerekirken; bu eşyaya ticaret politikası önlemi uygulanmaması için eşyanızın “nereden gelmediğini” ispatlamanız gerekir.

Bu konuyu bir örnekle açıklayabiliriz: Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olan, 8413.40.00.00.00 GTİP numarasında sınıflandırılan ve ticari olarak “beton pompaları” adıyla bilinen eşyanın ülkemize ithalinde dampinge karşı önlem uygulanmaktadır. Aynı eşyanın Çin Halk Cumhuriyeti’nden başka bir ülke menşeli olarak ve bu nedenle dampinge karşı vergiye tabi olmadan Türkiye’ye ithal edilebilmesi için Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olmadığının ve başka bir ülke menşeli olduğunun ispatlanması (belgelenmesi) gerekir.

Ticaret politikası önlemlerine tabi olan eşyanın menşei “tercihsiz menşe” kavramı ile açıklanır. Bu kapsamdaki eşyanın menşe ülkesini göstermek üzere düzenlenen belgeye “menşe şahadetnamesi” adı verilir.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSGK PRİM ödemeleri de 6’şar ay ertelendi.
Sonraki İçerikYurt içi üretici fiyat endeksi Mart 2020’de %0,87 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz