Ana Sayfa Mevzuat İthal edeceğimiz eşyaya hangi oranda gümrük vergisi uygulanacak?

İthal edeceğimiz eşyaya hangi oranda gümrük vergisi uygulanacak?

616
0

 İthalatta uygulanacak gümrük vergisi oranları ile ödenecek toplu konut fonları, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların hükümleri ve dış ticaret politikası çerçevesinde İthalat Rejimi Kararı ile belirlenir.

Gümrük vergisi oranları, İthalat Rejimi Kararı’na ekli listelerde, ülkeler ve ülke grupları bazında düzenlenmiş olan ayrı ayrı sütunlarda gösterilir. Bu listeler Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl güncellenir ve yılın ilk gününden itibaren geçerli olacak şekilde Resmî Gazete’ de yayımlanır.

İthalat Rejimi Kararı’na ekli listeler, yalnızca dış ticarete konu edilen eşyaya uygulanacak olan gümrük vergisi oranlarını ve toplu konut fonunu gösterir. Bu listeler, eşyanın tarife sınıflandırmasını esas alarak GTİP bazında düzenlenmekle birlikte, tarife cetveli yerine geçmez. Dış ticarete konu olan eşyanın tarife sınıflandırmasına Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer verilir.

İthal edilecek eşyanın tarife sınıflandırmasındaki yerinin belirlenmesi için Türk Gümrük Tarife Cetveli ’ne bakılması gerekirken, bu eşyaya uygulanacak gümrük vergisi oranının öğrenilmesi için İthalat Rejimi Kararı’na ekli listelere bakılması gereklidir.

İthalatta uygulanacak gümrük vergisi oranları, ticaret yapılan ülkeye veya eşyanın hangi ülke menşeli olduğuna göre değişmektedir. Aynı malı Fransa’dan, İsviçre’den veya Hindistan’dan ithal ettiğinizde aynı oranda gümrük vergisi ödemezsiniz.
Ayrıca, ithalat sırasında gümrük idaresinin sizden isteyeceği belgeler de ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Eşyanın menşe ülkesi ve/veya eşyayı Türkiye’ye ihraç eden ülke ile Türkiye arasında bir gümrük birliği veya tercihli ticaret anlaşması olup olmamasına göre ithalatınız sırasında farklı belgeler düzenlemeniz gerekecektir.

Bu kapsamda;
-Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük birliği kapsamındaki eşyanın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ithal edilmesi sırasında ve
-Ülkemizin taraf olduğu tercihli ticaret anlaşmaları kapsamındaki eşyanın bu anlaşma kapsamında tercihli rejimden yararlanılarak ithal edilmesi sırasında,
Gümrük vergisi alınmaması veya normalde uygulanan gümrük vergisi oranından daha düşük oranda gümrük vergisi alınması mümkündür. Uygulanacak gümrük vergisi oranları, İthalat Rejimi Kararı’na ekli listelerde bu ülkeler için ayrılmış olan sütunlarda gösterilir.

Eşyanın ithalatı sırasında Gümrük Birliği veya tercihli ticaret anlaşmaları kapsamına giren bir tercihli tarifeden yararlanılmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanacak gümrük vergisi oranı ise yine İthalat Rejimi Kararı’na ekli listelerde yer alan “Diğer Ülkeler” başlığı altındaki sütunda gösterilir. İthal edeceğiniz eşyanın Gümrük Birliği veya tercihli ticaret kapsamında tanınan gümrük vergisi muafiyetinden veya indiriminden yararlanmasını tercih ederseniz, eşyanın buna uygun olduğunu ispatlayan dolaşım belgesini veya menşe ispat belgesini ithalat sırasında gümrük idaresine vermeniz gereklidir.
İthalat işlemlerinden gümrük vergisinden başka vergiler ve fonlar da tahsil edilmektedir.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2020’nin ilk 3 ayında onaylanan kapasite raporu sayısı 2019’un ilk 3 ayına göre %14,4 arttı.
Sonraki İçerikŞirketlerin Kâr Payı Dağıtımına Yönelik Düzenleme Yapıldı..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz