Ana Sayfa Güncel İstihdam endeksi %1,6 arttı

İstihdam endeksi %1,6 arttı

775
0

İstihdam endeksi %1,6 arttı

İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek: Nisan – Haziran, 2018

İstihdam endeksi %1,6 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %3,2, inşaat sektöründe %3,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %0,1 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %1,9 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %0,5, inşaat sektöründe %1,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,7 azaldı.

Çalışılan saat endeksi aynı kaldı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre aynı kaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %1,1 artarken, inşaat sektöründe %0,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %0,5 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %2,1 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %1,0, inşaat sektöründe %2,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,6 azaldı.

Brüt ücret-maaş endeksi %15,7 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %19,1, inşaat sektöründe %18,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,1 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %2,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %3,4, inşaat sektöründe %2,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış işgücü girdi endeksleri, 2015-2018
[2015=100]

Saatlik işgücü maliyeti endeksi %15,8 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,8 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %17,8, inşaat sektöründe %19,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %4,8 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %4,5, inşaat sektöründe %4,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %5,0 arttı.

Saatlik kazanç endeksi %15,7 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %17,8, inşaat sektöründe %19,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,6 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %5,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %4,5, inşaat sektöründe %4,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %5,4 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi %16,2 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2018 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,2 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %17,9, inşaat sektöründe %21,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %14,0 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %3,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %4,9, inşaat sektöründe %4,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış işgücü maliyeti endeksleri, 2015-2018
[2015=100]

İşgücü girdi ve maliyeti endeksleri ve değişim oranları, II. Çeyrek: Nisan-Haziran, 2018
[2015=100]

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 29 Kasım 2018’dir.
_____________________________________________________________
AÇIKLAMALAR

İstihdam ve brüt ücret-maaş endekslerinde takvim etkisi gözlenmemiştir. Bu nedenle takvim etkisinden arındırılmış seriler yerine arındırılmamış seriler konulmuştur.

Kamu kurumlarında taşerona / alt yükleniciye bağlı olarak çalışan personelin kadroya alınması, söz konusu istihdam büyüklüğünü 2. çeyrekte endeks kapsamı dışına çıkarmıştır.


Kaynak:Tüik
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

 

Önceki İçerikEkonomik güven endeksi 83,9 oldu
Sonraki İçerikTürk Vergi Sistemi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz