Ana Sayfa SGK İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

    İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

    1906
    0

    1- İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
    Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayı gerektiren bir faaliyette bulunmayan kişilerin Emeklilik ve Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için kayıtlı olabilecekleri Sosyal Güvenlik Sistemidir.

    2- İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Hangi kuruma Ödenmiş Sayılır?
    İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin Sigorta primleri 4/b (Eski adıyla, Bağ-Kur) olarak ödenmiş sayılır. (01.10.2008 tarihinden itibaren)

    3- Eskiden SSK İsteğe bağlı sigortası var mıydı?
    Evet.
    30.09.2008 Tarihine kadar SSK’lı girişi olanlar, SSK’lı olarak isteğe bağlı sigortalı olabiliyordu. Ancak Bu tarihten itibaren SSK İsteğe bağlı uygulaması yoktur.

    Sadece bir işyerinde yarı zamanlı (PArt-time) 4/a (SSK) ‘lı olarak çalışanlar eksik günlerini SSK isteğe bağlı olarak ödeyebiliyorlar.
    Örneğin Ev hanımı olup, herhangi bir işverene bağlı olarak çalışması bulunmayan kişi sigorta primi ödemek isterse, isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyecektir.

    4- İsteğe bağlı sigortası Primi Ne kadar?
    01.01.2017 – 31.12.2017 tarihleri arasındaki Asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken isteğe bağlı prim tutarı 568,80 TL’dir.
    Kişi aynı dönem için En yüksekten İsteğe bağlı prim ödemek isterse 4.266,05 TL ödemesi gerekecektir.

    İsteğe bağlı Prim hesabına esas
                  Matrah     Oran    Prim
    Tabanı : 1.777,50   %32    568,80
    Tavanı : 13.331,40  %32 4.266,05

    5- İsteğe bağlı sigortası Primi Tutarı ne zaman değişiyor?
    İsteğe bağlı sigorta prim tutarı sigorta prim taban ve tavan tutarlarındaki değişimlerle eş zamanlı olarak artıyor. Yani Her yıl asgari ücret arttıkça İsteğe bağlı sigorta prim tutarı da artıyor.

    Kaynak: SGK Mevzuatı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKıymetli Taşların İthalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi: %0
    Sonraki İçerikJ.P. Morgan Chase ve 2.5 Trilyonluk Varlığı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz