Ana Sayfa Mevzuat İstediğiniz her eşyayı ithal edebilir misiniz?

İstediğiniz her eşyayı ithal edebilir misiniz?

558
0

Cumhurbaşkanı ve ayrıca Ticaret Bakanlığı, kamu ahlakı, kamu düzeni, kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlık ve hayatlarının korunması; sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinelerin korunması; fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması gerekçeleriyle, ithalata belirli kısıtlamalar veya yasaklıklar getirmeye yetkilidir.

Bu nedenle, ithal etmek istediğiniz eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasını belirledikten sonra, bu eşya ile ilgili olarak getirilmiş bir yasaklama veya kısıtlama olup olmadığını araştırmanız gerekecektir. Türkiye’ye ithal edilmesi yasak veya izne bağlı eşya ile ilgili detaylı bilgiyi takip eden başlıklarda bulabilirsiniz.

Türkiye’ye ithal edilecek eşyanın yeni ve kullanılmamış olması esastır.

Türkiye’ye yapılan ithalata dair kural ve esasların belirlendiği ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan İthalat Rejimi Kararına göre her türlü eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) eşyanın ülkemize ithal edilebilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması ve alınan iznin ithalat işlemleri sırasında gümrük idaresine sunulması gereklidir.
Yalnızca “Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ” ekindeki listeler kapsamındaki kullanılmış eşya için Ticaret Bakanlığına başvurarak izin almanızın gerekli olmadığını hatırlatmak isteriz. Buna göre, Tebliğ’e ekli listelerde yer alan kullanılmış eşyanın ithaline ya doğrudan izin verilmiş (kıymet şartı olanlarda kıymet şartını sağlaması kaydıyla) ya da Ticaret Bakanlığı dışında izni aranması gereken kurumlar belirlenmiştir.

Türkiye’ye ithalattaki yasaklık ve kısıtlamaları belirleyen düzenlemeler eşyanın tarife sınıflandırmasına ve GTİP numarasına dayanır.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMUHSGK ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri Güncellendi..
Sonraki İçerikCovid-19 ile Mücadele Sürecinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilinmesi Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz