Ana Sayfa Muhasebe İşsizlik maaşı almaya devam ederken emeklilik başvurusu yapılırsa işsizlik maaşı kesilir mi?

    İşsizlik maaşı almaya devam ederken emeklilik başvurusu yapılırsa işsizlik maaşı kesilir mi?

    6228
    0

    İşsizlik maaşı için başvurup maaş almaya başlayan bir kişi aynı zamanda emekliliğe başvurabilir mi? Emekli maaşı bağlanırsa aldığı işsizlik maaşı geri alınır mı?

    Emekli olup, bir işverene tabi olarak çalışmasını sürdüren kişilerin bu çalışma ilişkileri hizmet akdine/iş sözleşmesine dayanmakla birlikte, bu dönemde sadece sosyal güvenlik destek primi ödediklerinden, diğer bir deyişle kendilerinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden, işsizlik sigortası yönünden sigortalı olarak kabul edilmemektedirler. Esasen, işsizlik ödeneğinden yararlanılabilmesi için ödenek alınan sürede gelir getirici bir işte çalışılmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık (emeklilik) aylığı alınmaması gerekmektedir.

    4447 sayılı Kanun uyarınca; “… sosyal güvenlik kuruluşlarından yaşlılık aylığı alıp da sosyal güvenlik destek primi ödeyerek ya da ödemeksizin çalışanlar… bu Kanun kapsamına dahil değildir.” Ayrıca 4447 sayılı Kanunun 52.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendi uyarınca; “İşsizlik ödeneği almakta iken; … herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen, sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir.” Hükümleri ile konuya açıklık getirilmiştir.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    İşsiz kalan bir çalışan BES otomatik katılım sisteminde kalmaya devam edebilir mi?

     

    Kimler İşsizlik Sigortasından Yararlanabilir?

     

    Ortalama Döviz Kuru Programı

     

     

    Önceki İçerik2018 Yılı Kurum Kazançlarının Vergilendirilmesi Ve Özellik Arz Eden Durumlar – EĞİTİM – 02.04.2019
    Sonraki İçerikMali Müşavirlik şirketi ile farklı bir sektörde faaliyet gösteren başka bir şirket birleşebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz