Ana Sayfa Muhasebe İşletmeye alınan taşıtın, satın alındığı yılın sonuna kadar olan faizi taşıtın maliyetine...

    İşletmeye alınan taşıtın, satın alındığı yılın sonuna kadar olan faizi taşıtın maliyetine eklenir

    İşletmenin aktifine alınan taşıt ve sabit kıymetlere ilişkin alındığın yılın sonuna kadar olan faiz giderleri taşıtın maliyetine eklenmelidir. İzleyen yıllarda ise seçim mükellefe bırakılmıştır.

    244
    0

    Banka kredisi ile alınan taşıta ait vergi ödemeleri satın alındığı yılın sonuna kadar faiz gibi taşıt maliyetine mi eklenir. Yoksa gidere alınabilir mi?

    Taşıtın maliyetine yazılır (finansman gider kısıtlaması yapılacak).


    İşletmenin aktifine alınan taşıt ve sabit kıymetlere ilişkin alındığın yılın sonuna kadar olan faiz giderleri taşıtın maliyetine eklenmelidir. İzleyen yıllarda ise seçim mükellefe bırakılmıştır.

    Maliyet bedelinin tespitinde, kullanılan kredi dolayısıyla ödenen faizlerin taşıtın satın alındığı yılın sonuna kadarki döneme isabet eden kısmının maliyete eklenmesi zorunlu olup, sonraki dönemlere isabet eden faizlerin eklenmesi ise ihtiyaridir. Buna göre, sonraki dönemlere isabet eden faizlerin maliyete eklenmesi seçeneği tercih edilirse, iktisap tarihi ile envantere alınma tarihi arasındaki devre için düşülen amortismanların hesabında maliyete ilave edilmiş olan bu faizlerin de dikkate alınması gerekecektir. Bu durumda, envantere alınma tarihinden sonra kalan faydalı ömürde, bu yıllara isabet eden faizler, aracın bedelinin amortismana tâbi tutulması suretiyle giderleştirilmiş olacaktır.

    Faizlerin maliyete eklenme seçeneği tercih edilmezse, sadece ilk yılın sonuna kadarki faizler maliyete eklenmiş olacağından, amortismanların düşülmesinde bu tutarın dikkate alınması, envantere alınma tarihinden sonraki dönemlere isabet eden faizlerin de ilgili oldukları dönemlerde  doğrudan gider kaydedilmesi icap etmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSMMM Serbest meslek makbuzunda brüt tutarı bulmak için tahsil edilecek tutarın 0,98 sayısına bölünmesi gerekir
    Sonraki İçerikŞoförsüz araç kiralama işlemleri için KDV tevkifatı uygulanmayacaktır

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz