Ana Sayfa Muhasebe İşletme ve serbest meslek esasına göre defter tutanlar yeniden değerleme yapamaz

    İşletme ve serbest meslek esasına göre defter tutanlar yeniden değerleme yapamaz

    355
    0

    Serbest Meslek Faaliyetinde bulunan Veteriner bir mükellefim var.3 yıl önce almış olduğu binek aracını satmak istiyor . Son dönemde yaşana enflasyon ile arada oluşan değer artışı çok çıkmaktadır. Bunun için Binek otomobillerde yeniden değerleme yapılabilir mi?

    Yeniden değerlendirme işlemini Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler yapabilir İşletme esasına göre ve serbest meslek esasına göre defter tutanlar YAPAMAZ. Tebliğin ilgili bölümü aşağıdadır.

    530 SERİ NOLU GENEL TEBLİĞİ. Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler: MADDE 4 – (1) Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı iktisadi kıymetlerini, Kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahip bulunmaktadırlar. (2) Aşağıda yer alan mükellefler, 213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesine 7326 sayılı Kanunla eklenen yedinci fıkra hükümlerinden YARARLANAMAZ.

    a) Dar mükellefiyet esasında vergilendirilen mükellefler.

    b) İşletme hesabı (zirai işletme hesabı dâhil) esasına göre defter tutan mükellefler.

    c) Serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler.

    ç) Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mükellefler.

    d) Sigorta ve reasürans şirketleri.

    e) Emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları.

    f) Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler.

    g) 213 sayılı Kanunun 215 inci maddesi uyarınca kendilerine, kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler.


    Yeniden değerleme ile ilgili hükümler VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 537)’da açıklanmıştır.

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

    (SIRA NO: 537)

    Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler

    MADDE 5- (1) Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan; kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dahil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı amortismana tabi iktisadi kıymetlerini, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrasında ve bu Tebliğin 6 ncı maddesinde belirtilen istisnalar dışında, yeniden değerleme hakkına sahip bulunmaktadırlar.

    (2) Aşağıda yer alan mükellefler, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrası hükümlerinden yararlanamaz:

    a) Dar mükellefiyet esasında vergilendirilen mükellefler.

    b) İşletme hesabı (zirai işletme hesabı dahil) esasına göre defter tutan mükellefler.

    c) Serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler.

    ç) Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler.

    d) Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler.


    Kaynak:VUK TEBLİĞİ,  İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikLeasing yapılarak alınan demirbaş (makine) için yeniden değerleme yapılabilir
    Sonraki İçerikŞirket aktifindeki arsanın satışından elde edilen kazancın istisna dışında kalan kısmı vergiye tabi tutulmadan fona aktarılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz