Ana Sayfa Muhasebe İşletme defterine tabi olan mükellefler geçmiş yıl zararlarını kaç yıl kullanabilir?

    İşletme defterine tabi olan mükellefler geçmiş yıl zararlarını kaç yıl kullanabilir?

    İşletme Defterine tabi olanlar geçmiş yıl zararlarını sonraki yıl karlarından düşebilir mi? İşletme defteri mükelleflerinde zarar mahsubu nasıl olur? Yıl içinde Mali Müşavir değiştiren mükellefin ara dönem geçici vergi beyannameleri hangi Mali Müşavir tarafından verilir?

    1858
    0

    İşletme defteri tutan mükelleflerin geçmiş yıl zararını indirmeleri mümkün değil. Fakat şöyle özel bir durum var. Benim mükellefim 2019 yılına kadar Bilanço usulu defter tutarken hasılat düşüklüğü nedeniyle 2020 yılında işletme defterine geçti. Bu yıl nakil vasıtalarını satmaya karar verdi. Nakil vasıtalarının amortisman değeri sıfıra düştüğünden yüklü bir kar çıkıyor. Geçen yıl ve öncesinde Bilanço usulu defter tuttuğu için geçmiş yıl kayıtlarında zarar kayıtları belli olduğundan 2020 yılı için vereceği beyannamede geçmiş yıl zararlarını düşebilir mi?

    Geçmiş yıl zararları defter tutmaya bağlı olarak dönem karından indirilmez diye bir düzenleme yok.

    5 yıl boyunca zararlar indirilir. GVK 88 maddesinde böyle bir yasaklama söz konusu değildir

    10-11-12. aylara ait 4. dönem beyannamesi ve ödeme süresi 17 Şubat ancak 8 şubatta smmm değiştirse bir mükellef 4. dönem geçici vergi beyannamesi gönderilmemiş olsa suç kimde olur?

    10-11-12 ayların işlemlerini önceki meslek mensubu yaptığı için beyannameyi de o gönderecek. Sorumluluk da ona aittir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEylül 2020’de onaylanan kapasite raporu sayısı Eylül 2019’a göre %12,1 artarak 4.202 oldu
    Sonraki İçerikYerli doğal gaz üretimine verilen destek oranı arttırıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz