Ana Sayfa Muhasebe İşletme defterine tabi mükellefler tahsil edemediğimiz KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

    İşletme defterine tabi mükellefler tahsil edemediğimiz KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

    1171
    0

    3065 sayılı KDV kanunun 29. vergi indirimi maddesi 4. Vergi Usul Kanununun 322’nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir.

    (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.)[7] 15.02.2019 tarih 23 numaralı 23 SERİ NO’LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ kapsamında şu kadar ki vergi usul kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.)[7]

    Mükellefim 2019 yılında bilanço defterinden işletme defterine geçti. Şubat 2019 ayında protesto olan senetlerden dolayı icra takibi başlattı. İşletme defteri olmamız nedeni ile karşılık ayıramayacağız biz tahsil etmediğimiz KDV’yi indirim yapabilecek miyiz?

    Karşılık ayırma ve giderleştirme bilanço esasına göre defter tutanlar içindir.
    İşletme defteri için bir işlem yapılmayacağı görüşündeyiz.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Arsa Sahibi Vakfa, Sözleşme İle Yapılan İnşaat İçin Tahsil Edilemeyen KDV, Değersiz Alacak Olarak Kabul Edilir mi?

     

    Değersiz alacağın KDV’si indirim konusu yapılabilir mi?

     

     

     

    Değersiz alacağın KDV’si indirim konusu yapılabilir mi?

     

     

    Önceki İçerikAr-Ge teşvikinden faydalanan firmalar damga vergisi öder mi?
    Sonraki İçerikKira geliri beyannamesinde gerçek gider yöntemini seçersem tadilat faturalarını indirim konusu yapabilir miyim?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz