Ana Sayfa Muhasebe İşletme defterinde yıl sonlarında kur değerlemesi yapılır mı?

    İşletme defterinde yıl sonlarında kur değerlemesi yapılır mı?

    Kur Farkı

    867
    0

    Hizmet ihracı yapan işletme defterine tabi mükellef, dönem sonu bankadaki döviz bakiyesine (ihracat bedeli) değerleme yapmak zorunda mıdır?

    İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar yabancı para cinsinden Banka hesabı, T.C. Merkez Bankasına bıraktığı için değerlemede T.C. Merkez Bankasının yayımladığı kurlar dikkate alınacaktır. Buna göre işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler işlemin yapıldığı günkü döviz alış kuru üzerinden gelir kaydettiği işleme ilişkin olarak değerleme günü itibariyle ortay çıkan lehe kur farklarını gelir olarak kaydedilecektir.

    Bir firma 268,10 USD karşılığı çapraz kur ile müşterisinden 200 sterlin aldı. Muhasebe kaydı yaparken arada oluşan TL farkını kur farkı yaparak mı kapatıyoruz?

    Kur farkı yapılarak kapatılmaz.

    Geçici vergi dönem sonlarında Yabancı para birimli Kasa, Bank Borç Alacaklar; Kur değerlemesine tabi tutulur.

    Kur farkı faturası geçmiş tarihli olarak düzenlenebilir mi?

    Kur farkı faturası; Farkın oluştuğu tarih itibari ile düzenlenir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBağımsız olarak çalışan mali müşavirler bağımlı olarak bir firmada çalışabilir mi?
    Sonraki İçerikİşletme defterinden bilançoya geçiş hadlerinde alış veya satıştan sadece bir tanesinin haddi aşması bilançoya geçiş için yeterli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz