Ana Sayfa Mevzuat İşini Kapatan Mükellefin Yapması Gerekenler Nelerdir?

İşini Kapatan Mükellefin Yapması Gerekenler Nelerdir?

İşyerini Kapanışı Nasıl Yapılır? İşyeri kapanışında yazar kasa nasıl iptal edilir? İşyeri kapanışında faturalar iptal edilir mi?

678
0

 Mükellefler işi bıraktıklarında, kullanılmamış belgeler ile en son
kullanılan ciltleri, işi bırakma bildiriminde bulunacakları süre içinde bağlı bulundukları vergi dairesine ibraz ederek kullanılmamış belgeleri iptal ettirmesi gerekir.

 Basit usule tabi mükellefler işi bıraktıklarında kullanmadıkları belgelerin iptal işlemleri, belgeleri veren oda veya birliklerce yapılmaktadır.

 İşi bırakma nedeniyle eski nesil ödeme kaydedici cihazlar için yapılacak hurdaya ayırma işlemleri ile geçici kullanım dışı bırakma işlemlerinin, işi bırakma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.

 Eski nesil ödeme kaydedici cihazlara ait levha vergi dairesine iade edilmesi gerekir.

 Mükellefler işi bırakma, ÖKC kullanım mecburiyeti dışında kalma, yeni bir Yeni Nesil ÖKC alma ve benzeri nedenlerle sahibi oldukları cihazlarını hurdaya ayırmaları halinde, Yeni Nesil ÖKC’lerin hurdaya ayrılma işlemleri cihazın üreticisi olan ÖKC firmasına ait yetkili servisler tarafından yapılır.

 Gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar arızi kazanç olarak gelir vergisine tabidir. Zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili de böyledir. Bu kazançlara ilişkin olarak herhangi bir istisna uygulaması öngörülmediğinden, söz konusu kazancın tamamının, tahsil edildiği yılın kazancı olarak bu döneme ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.

 


Kaynak: GİB İşe Başlama Bırakma Bildirimi Rehberi https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/ise_baslama_Birakma_Degisiklik_Bildirimi_Brosuru.pdf
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Serbest bölgede faaliyet gösteren bir firma yurt içinde şube açılışı yapabilir mi?

Müdürler kurulu defterlerinin yılsonlarında kapış ve açılış tasdiki yapılır mı?

Limited ve Anonim şirketlerde kapanış ve açılış tasdiyi yapılması gereken defterler nelerdir?

Önceki İçerikVergi mükellefiyeti olmayanlar yevmiye defterlerinin kapanış tasdiklerini yaptırmak zorunda mıdır?
Sonraki İçerikTarım üreticilerine toplamda 294 milyon 243 bin lira destek daha ödendi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz