Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşe gelmeyen personelimizin istifa şeklinde işten çıkışını yapabilir miyiz?

    İşe gelmeyen personelimizin istifa şeklinde işten çıkışını yapabilir miyiz?

    625
    0

    Gerçek usulde mükellef taksici bir müşterimin taksisinde çalışan şoför 4 ve 5 gündür işe gelmiyor. Telefonunuda açmıyordu, kendisine ulaşamadık. Üstelik arabayada hasar vermiş. Bizde bunu kendi isteğiyle çıktı diyerek sgk’dan çıkış verdik. Şimdi bize arabulucu avukattan yazı geldi. Bu durumda ne yapabiliriz?

    İşe gelmeyen işçiye ihbar çekme süresi için öncelikli olarak işçinin işe gitmediği günlerin tutanak tutularak tespit edilmesi gerekmektedir.

    Bu tutanaklarda çalışan kişilerden şahit olması da önem arz etmektedir. Daha sonra bu konuyla ilgili işçiye bir ay içinde ihtar çekilir. Ancak ihtarın ulaşmasından sonra tutanak tutulup iş akdi sonlandırılabilir. Bu durumunda yargıya intikal etmesi durumunda işçi savunması ve işveren savunması dinlenir.

    İş sözleşmesi feshedilen işçi fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. İşçi için işe gelmeme ihtarları çekilip 25/ II ye göre çıkış yapabilirdiniz.

    Şimdi Arabulucu ile işçinin talepleri hakkında görüşmek durumundasınız. Öncelikle araç hasar tespitine ilişkin tutanak hazırlamalı işe gelinmeyen günler için yasal nedenli açıklama istenilmelidir.

    Bir personelimiz iş akdini 26.09.2020 itibariyle İş Kanunu’nun 24.maddesinin 1 ve 2. bentleri gereğince haklı nedenle derhal (bildirimsiz olarak) feshetmiş bulunmaktadır. Ancak şirketimiz bu sebebi kabul etmediğinden; ihtara karşılık ihbar süresini ödemesi veya çalışması yönünde ihtarnameye cevap vermiştir. İlgili durumda işten çıkış kodumuz ne olmalıdır?

    İşçinin ihtarnamesinde belirtilen nedenlere karşı tezinizi işçi tarafından kabulü halinde istifa ya da 25/II ye göre bir nedenle çıkış söz konusu olacaktır.

    Ya da devamsızlık nedeniyle işe gelmeme kodu kullanılmalıdır.

    Bu tamamen işçiye göndermiş olduğunuz ihtarda belirttiğiniz nedene bağlıdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEngellilerin Kullanımına Mahsus Araç ve Gereçlerin Tesliminde KDV İstisnasına ilişkin açıklamalar
    Sonraki İçerikSon 10 Yılda 8 Yeni Zeytin Çeşidi Geliştirildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz