Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşçinin ihbar tazminatına hak kazanmasının esasları nelerdir?

İşçinin ihbar tazminatına hak kazanmasının esasları nelerdir?

831
0
İşçinin ihbar tazminatına hak kazanmasının esasları nelerdir?

 4857 sayılı İş Kanununun 17’nci maddesi uyarınca iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarak bildirilmesi esastır.

Madde gereğince;

1) 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta,
2) 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta,
3) 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta,
4) 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanmaktadır.

İş sözleşmesini performansa, işçinin davranışlarına, işin, işletmenin veya işyerinin gereklerine dayalı olarak fesih etmek isteyen işveren, feshi yazılı olarak ve bu sürelere bağlı kalarak işçiye iletmekle yükümlüdür. İş sözleşmesini bildirim süresi vermeksizin fesih eden işveren, bu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemekle yükümlüdür.

Öte yandan; iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi, işveren tarafından deneme süresi içinde veya 4857 sayılı İş Kanununun 25’inci maddesi ile belirlenen esaslar çerçevesinde feshi halinde işçiye herhangi bir ihbar tazminatı ödenmemektedir.

İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle derhal fesih esasları dışında bir nedenle feshi halinde aynı bildirim süreleri işçi için de geçerli olup, buna aykırı iş sözleşmesi fesihlerinde işverenin ihbar tazminatı alma hakkı doğabilmektedir.

 

 

 


Kaynak: Çalışma Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

İhbar süresinde iş arama iznini kullanmayan personelin izin ücreti nasıl hesaplanır?

Asgari Yıllık İzin Süreleri ve İhbar Önelleri

Kendi isteğiyle işten çıkan personelin kıdem tazminatını nasıl hesaplayacağım?

 

Önceki İçerikSermaye artış SMMM rapor bedeline ait serbest meslek makbuzu nasıl düzenlenecektir?
Sonraki İçerikLimited şirket ortağı bir firmada 4-a kapsamında çalışırken işten çıkartılırsa işsizlik maaşı alabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz