Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşçiler aynı işverene ait yeni kurulacak tüzel kişiliğe nakil olabilir mi?

    İşçiler aynı işverene ait yeni kurulacak tüzel kişiliğe nakil olabilir mi?

    534
    0

    A gıda ltd.şti ünvanlı şirketin 2 ortağı, B inş. ltd.şti ünvanlı yeni bir firma kurdular yeni kurulan firmaya 3.bir ortak aldılar. A gıda lt.şti firmasında bulunan personellerin çıkışları yapılıp B inş.ltd.şti firmasına giriş yapıldı. Bu sebeple iki firmanın da ortakları aynı olduğundan personellere B inş.ltd.şti firmasından çıkış yapılırken kıdem ve ihbar hesaplaması A gıda ltd.şti firmasında başladıkları tarih itibariyle hesaplama yapılabilir mi?

    Şirketler tüzel kişilikleri gereği ayrı yapıları oluştururlar. 

    Bu iki şirketin ortakları 3. bir kişi de olduğu için aynı değildir.

    Ancak işçilerin yazılı rızası ile devir iş sözleşmesi ile işçilerin yeni şirket unvanı altında kıdem ve diğer hakların nakli düzenlenebilir. 

    “Hizmet sözleşmesi, ancak işçinin yazılı rızası alınmak suretiyle, sürekli olarak başka bir işverene devredilebilir. Devir işlemiyle, devralan, bütün hak ve borçları ile birlikte, hizmet sözleşmesinin işveren tarafı olur. Bu durumda, işçinin, hizmet süresine bağlı hakları bakımından, devreden işveren yanında işe başladığı tarih esas alınır.” 

    Madde hükmünden de anlaşılabileceği üzere, hizmet (iş) sözleşmesinin devir için bazı şartların oluşması gerekmektedir. 

    Bu şartlar; Sözleşmeye dayanan bor borç ilişkisinin varlığı, işçinin, söz konusu sözleşme devrine ilişkin yazılı rızasının bulunması ve Devir işlemiyle, devralan şirketin bütün hak ve borçları ile birlikte hizmet sözleşmesinin tarafı olmasıdır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşten çıkarılacak bir personel son 120 gün içerisinde sigortalı olarak görünmüşse işsizlik maaşı alabilir mi?
    Sonraki İçerikKDV Tevkifat Uygulamasından Kaçınmak için Faturanın Parçalara Ayrılması Halinde Ceza Uygulanacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz