Ana Sayfa Çalışma Hayatı İş-Kur aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?

İş-Kur aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?

1012
0

İş-Kur Aktif İş gücü Hizmetleri nedir?

1. Aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?

Kurumumuz tarafından istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve iş gücü piyasasının nitelikli iş gücü ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, aktif iş gücü hizmetleri çerçevesinde aşağıda belirtilen faaliyetler yürütülmektedir.

  • Mesleki Eğitim Kursları
  • Engellilere Yönelik Meslek Eğitim Kursları
  • Hükümlü ve Eski Hükümlülere Yönelik Mesleki Eğitim Kursları
  • İşbaşı Eğitim Programları
  • Girişimcilik Eğitim Programları
  • Toplum Yararına Programlar
  • İş Meslek Danışmanlığı faaliyetleri

2. Mesleki eğitim kurslarından mezun olan kursiyerlerin istihdam zorunluluğu var mıdır?

İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanların en az yüzde ellisi, en az yüz yirmi gün olmak üzere kurs süresi kadar istihdamda kalmaktadır.

3. Mesleki eğitim kursları için kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmekte midir?

Mesleki eğitim kursları ücretsiz olup Kurum tarafından kursiyerlere devam ettiği fiili eğitim günü süresince ödeme (20 TL) yapılmaktadır. Ayrıca İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası ile bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar için Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri de Kurumumuz tarafından ödenmektedir.

4. Mesleki Eğitim kurslarına katılacaklarda Aranan Kasaya nelerdir?

  • Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış olmak,
  • Yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak,
  • İşverenin aradığı özel şartları taşımak,
  • İş ve meslek danışmanının uygun görüşüne sahip olmak,
  • Emekli olmamak.

5. Mesleki eğitim kurslarında devam mecburiyeti var mı?

Kurslara devam zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olanlara eğitici/öğretici tarafından yazılı olarak izin verilebilir. Ancak bu izin süreleri toplamının, doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla 5 günlük sağlık izni dışında, hangi sebeple olursa olsun kurs süresinin 1/10’unu aşması halinde kursiyerlerin kursla ilişikleri kesilir.

6. Engellilere yönelik faaliyetler nelerdir?

Herhangi bir mesleği olmayan engellilere ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun mesleklerde bilgi ve beceri kazandırmak ve bu suretle işe yerleştirilmelerini veya bağımsız çalışmalarını sağlamak amacıyla mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir.

7. Hükümlü ve eski hükümlülere yönelik faaliyetler nelerdir?

Hükümlü ve eski hükümlülere yönelik mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir. Ayrıca Adalet Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliği sonucunda, cezaevlerinde bulunan ve tahliyelerine az süre kalan hükümlülere bir meslek edindirerek tahliye olduktan sonra istihdam edilmelerini kolaylaştırmak amacıyla da mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir.

8. İşbaşı Eğitim Programı nedir?

Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır. Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi, işyerleri de istemiş olduğu vasıfta işgücünü Kurumumuzdan talep edebilir.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/isbasiegitim.aspx

9. Girişimcilik Eğitim Programı nedir?

Girişimcilik eğitim programı, Kuruma kayıtlı kişilere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır. Eğitim programı bitiminde, katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi verilmektedir. Bu belge, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuruda gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi İçin: http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/girisimcilik.aspx

10. Toplum Yararına Program nedir?

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla Kurumumuz tarafından uygulanan programlardır.

Ayrıntılı bilgi İçin: http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/typ.aspx

 


Kaynak : İşkur.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER


 

Önceki İçerik“Adi Ortaklık” Faaliyeti İçin Alınan Gayrimenkulün KDV’si İndirilebilir mi?
Sonraki İçerikTarımda İş Aracılığı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz